szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Patkánykísérletek alapján összefüggést mutatott ki a hentesáru - felvágottak, sonkák - fogyasztása és a bélrák kialakulása között egy francia kutatócsoport, amelynek tanulmányát a francia mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) tette közzé.

Korábbi vizsgálatok alapján is feltételezték, hogy a húsféleségek, különösen a vörös húsok fogyasztása elősegíti a bélrák kifejlődését, de ezt eddig nem támasztották alá megfelelő bizonyítékok. A szerdán publikált új tanulmány szerzői viszont azt tapasztalták patkánynál, hogy az oxidálódott hentesáru bélrákot okozhat. Megjegyezték ugyanakkor, hogy ez több tényező egybeesése esetén következhet be. 

Fabrice Pierre, az INRA kutatásvezetője elmondta, ilyen tényező a sütés-főzés módja, a hús által tartalmazott természetes színezőanyag, illetve az ízt meghatározó és a betegséget okozó baktériumok elleni védelmet nyújtó nitritek mennyisége, és maga az oxidáció.  "Amikor műanyagcsomagolásban megvesszük a húst, az nem oxidált és így nem veszélyes. Ha viszont veszünk hat szelet sonkát és kettőt fogyasztunk csak el, a másik négy szelet oxidálódik és ez már veszélyes lehet" - magyarázta a kutató.

"Egyszerűbb megfogalmazásban a tanulmány azt jelzi, hogy a levágott sonkaszeletet nem szabad túl hosszú ideig a szabad levegőn hagyni" - foglalta össze a gyakorlati tanulságot az AFP számára Denis Corpet, a toulouse-i állatorvosi főiskola tanára, akinek kutatói elvégezték a vizsgálatot. Az eredményeket eredetileg a Cancer Prevention Research című szakfolyóirat júniusi számában ismertették.

A vizsgálatban a patkány tumorelőtti deformációit, a mikrotumorokat tanulmányozták. Az epidemológiai eredményekből arra lehet következtetni, hogy a nagy húsfogyasztóknál, ami ebben az estben napi 50-100 grammot jelent, 30 százalékkal nagyobb a bélrák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem fogyasztanak húst - mutatott rá Corpet. "A hús önmagában nem rákkeltő, de ugyanúgy elősegíti a rák kialakulását, mint a túlzott kövérség vagy a nagyétkűség" - fűzte hozzá.

A bélrák az első számú halálozási oknak számít Franciaországban a nem dohányzók körében. Évente 36 ezer személy betegszik meg benne, és minden második eset halálos kimenetelű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Valóban rákkeltő lehet a vörös hús

Mindazok, akik 160 gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű vörös húst (sertést, marhát, borjút) fogyasztanak naponta, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a későbbiekben vastagbélrákban, mint azok, akik 20 grammnál kevesebb ilyen húsfélét esznek naponta - állapította meg a témával kapcsolatban folytatott eddigi legátfogóbb vizsgálat.

hvg.hu Plázs

Mondjunk le a vörös húsokról, rákot okozhat

Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal a nőtársaikkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában.