szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Ha azt gondoljuk, hogy a magát egészségesnek hirdető éttremben egészségesebben étkezünk, és kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint egy hagyományos helyen, akkor valószínűleg nagyot tévedünk.

Az amerikai fogyasztói kutatás szövetségének jacksonville-i konferenciáján bemutatott tanulmányból az derült ki, hogy az „egészségesnek” beállított éttermekben étkező emberek rosszul becsülték meg kalóriabevitelükne, mintegy 44 százalékkal kevesebbet mondtak. Pierre Chandon, az INSEAD oktatóközpont munkatársa, és Brian Wansink, a Cornell Egyetem kutatója szerint ezzel az a baj, hogy ezek az emberek hajlamosak ezért azzal jutalmazni magukat, hogy süteményt is fogyasztanak.

Egy kísérletben az alanyok ugyanazt az ételt kapták, de az egyik csoportnak azt mondták, hogy a McDonalds-ból, a másiknak pedig azt, hogy a Subway gyorsétteremből származik az étel. Annak ellenére, hogy pontosan ugyanazt az ételt ették, az emberek úgy becsülték, hogy a Subway-ből származó szendvics 21 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a McDonalds szendvicse. Chandon szerint az a probléma, hogy az emberek gyakran többet esznek az „egészséges” éttermekben, de azt gondolják, hogy kevesebb kalóriát fogyasztottak, így még belefér a desszert is.

A kutató szerint van egy megoldás arra, hogy elkerüljük ezt a csapdát. Ha egy egészségesnek tartott étteremben étkezünk, becsüljük meg az ételben lévő kalóriamennyiséget, majd szorozzuk meg kettővel. Így valószínűleg sokkal közelebb leszünk a valósághoz. A másik megoldás az, hogy meggondoljuk, vajon az étteremre vonatkozó „egészséges” jelző minden egyes felszolgált ételre igaz-e.

A kutatás eredményei a Journal of Consumer Research szakfolyóiratban olvashatók.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!