szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy gasztro-tudatos Skóciai út első állomása csakis Edinburgh lehet, amely az egyik legdrámaiabb külsejű városa a...

Egy gasztro-tudatos Skóciai út első állomása csakis Edinburgh lehet, amely az egyik legdrámaiabb külsejű városa a világnak, és az a jó benne, hogy nem kötelező a célirányos városnézés, és a rengeteg látnivaló közt szabadon bolyonghatunk kedvünk szerint.

Ha a reggelinket a hotelben fogyasztottuk el, akkor az első gasztronómiai megállóként érdemes ebédidőben a város legjobb halétterme, a Tailend (14–15 Albert Place, Edinburgh, EH7 5HN) felé venni az irányt. Ez a hely arról híres, hogy a menün szereplő tengeri étkek többsége előző nap még a tengerben úszkált, ráadásul itt mindenki ebédjét a kívánsága szerint készítik el. Az étterem a Holyrood park és a pályaudvar közelében van, amely nem nagy kitérő, és innen mindössze 10 perc séta The Scotch Whisky Experience nevet viselő whisky múzeum, amely igazán méltó befejezése lehet egy edinburgh-i városnézésnek. Itt megtanulhatjuk, hogy melyek a karakteres különbségek a skót régiók whiskyjei között, szemügyre vehetjük a világ legnagyobb whisky gyűjteményének a példányait és a belépőhöz egy kis kóstoló is jár.

©

Aki Edinburgh-ban éjszakázik, annak a vacsorához egy tutti nyerő tippet adhatunk, az Iglu-t. Ez a  Princess street-től (a bevásárló utca) csupán két saroknyira levő étterem, a helyi ételek díjjakkal elhalmozott Mekkája. Érdemes kipróbálni a black puddingos előételeket (amely leginkább a mi véres hurkánkra hasonlít) amelyek ország szerte itt a legjobbak és a zsemle nélküli vaddisznó hamburgert, amelyet háromszor sült krumplival és álomi vadszósszal körít a hely séfje.

Islay a whiskey szigete

Aki szereti a whisky-t, annak érdemes nyugat fele venni az irányt és meglátogatni Islay-t (ejtsd: ájla), a whisky szigetet. Islay ad otthont Skócia öt legrégebben termelő whisky desztillálójának: az  Ardbeg, a Bowmore, a Caol Ila, a Lagavulin és Laphroaig gyárai mind meglátogathatók néhány font belépő fejében. Az utazónak minden gyárban más élménybe lesz része, Caol Ilában, és a hangulatos Ardbegben végig követhetjük a whisky készítés folyamatát, Lagavulinban, pedig jó néhány kóstoló alapján megtanulhatjuk kor szerint osztályozni a whiskyket. Ez az utóbbi élmény nem csak kihagyhatatlan, de anyagilag is hasznos, mivel az örökbe kapott whiskys poharunkba kerülő korosodó whiskyknek nem ritkán több tíz ezer forint a kereskedelmi ára (decinként).

Islay-re jó néhány helyi utazási iroda kínál kirándulást, mi a Wild Green Travel irodát ajánljuk, mert a vezetőnek, Charile Corneliusnak ismeretsége a helyiekkel tökéletes bennfentes élményt nyújt minden résztvevő számára. Aki nem bánja a vezetést és egyénileg vállalkozik az utazásra, annak ideális szálláshely lehet a Bowmore Cottages valamelyik példánya. Ezek a négy csillagos házikók a Bowmore desztilláló területén vannak, így ideálisak arra, hogy a whisky kóstolás után ki-ki szabadon nótázhasson vagy szundikálhasson. A házikókban megszálló vendégek ingyen megnézhetik a gyárat, és megkóstolhatják Bowmore whisky különlegességeit is.

Vadászat, halászat és főzőiskola a Monachyle Mhor Hotelben

Aki a gasztronómia mellett szereti az erdei sétákat és kerékpározást, esetleg vadászna vagy halászna egy kicsit, annak a Pertshire megye sziklás csúcsai és szeszélyes völgyei között lévő Monachyle Mhor Hotelben a helye. Ez a méltán meghökkentő hely, a Lewis testvérek tulajdona, amelynek rózsaszín külseje olyan ultra dizájnos szobákat takar, amellyel még az Edinburgh-i Missioni hotel is vetekedhetne. Talán nem meglepő, hogy a Lewis testvérek egyike dizájn guru, a másik viszont díjnyertes szakács, aki magától tanulta a mesterséget, és akinek saját hal és kenyér boltja van a közeli Callanderben.

Tom igazi halspecialista, rendszeresen futó főzőtanfolyamain bárkit megtanít arra, hogyan varázsoljon a napi (halpiaci) fogásból elképesztő halételeket, hogyan filézzen, nyisson fel friss osztrigát, hogyan preparálja meg a kagylót vagy rákot a legjobb íz elérése érdekében. De a séf a csirketartást is szívesen elmagyarázza az érdeklődőknek, vagy megtanítja a vendégeit az erdei gombák titkaira. A Mohr hotel vacsorája páratlan élmény és még annak is megéri megtennie a négy mérföldes magányos utat az erdő mélyén terpeszkedő épülethez, aki nem a hotelben száll meg.

Glen Coe és a plocktoni fóka találka

Egy skót gasztro-utazás méltó befejezése csakis Skócia legnépszerűbb szigetén, a Skye-on történhet, de útban odafele azért még bőven akad izgalmas élmény. Skye fele autózva az út Glen Coe-völgyén keresztül vezet, amely az egyik legszebb tája Skóciának - egyik oldalon a Buachaille Etive Mor, a másikon az egyszerűbb nevű Three Sisters hegységgel, amelynek a csúcsait sokszor alacsonyan terjengő felhők takarják. A melankolikus helyet sokan a „könnyező völgynek” hívják, mert esős időben a víz zuhatagokban zúdul le a csupasz szikláról.

Glen Coe-t elhagyva a legjobb, ha Plockton fele teszünk egy kis kitérőt, mert ez a bájos halászfalu igazán hangulatos, Skócia egy másik arcát is megmutatja nekünk. A Plockton Inn-ben tradicionális pub körülmények között lakhatunk és frissen fogott halkülönlegességeket ehetünk, isteni skót barna sörök társaságában. Plockton érdekességei a fókák és a delfinek, és érdemes kihajózni Calum Mackenie-vel, aki pontosan tudja, hol tanyáznak a helyi példányok, és rá is tudja venni őket, hogy bepózoljanak a kameráinknak. Aki szereti a sajtokat, annak Plocktonból érdemes átugrani a közeli Achmore-ba, ahol megkóstolható a West Higland Dairy tejüzem díjnyertes bársonyos márványsajtja is.

Kinloch Lodge: Michellin csillagos vacsora a skót arisztokrácia vendégségben

Amint már említettük, gasztronómiai utunk utolsó állomása Skye-sziget, amely Skócia egyik legnépszerűbb turista helye. Útban a szigetre betérhetünk az Eilean Donan kastélyba, ahol a Hegylakót és a Boldogító talán című filmeket forgatták, és meglátogathatjuk az Isle of Skye Oysters farmot is. Paul-tól és Margarettől nem csak az osztriga tenyésztés rejtelmeit tudhatjuk meg, de kóstolót is kapunk.

©

Skye szigeten csakis a Kinloch Lodge-ban érdemes megszállni, nem csak a Michelin-csillagos séf, Marcello Tully által kínált kulináris gyönyörök miatt, hanem mert az impozánsan felújított és karbantartott kúria kitűnő példánya a skót arisztokraták otthonának. A Kinloch tulajdonosai Lady Claire és Lord Godfrey Macdonald személyesen vezetik a hotelt, ahol várkastélyos hangulatot, süppedős szófákat, gazdag kárpitokat és kandallóban vígan lobogó tüzet találunk.

Az étterem falairól a család őseinek a festményei néznek le ránk, valószínűleg irigykedve, hiszen a 6 fogásos vacsora (ára 65 font, kb. 20 000 Ft) igazi ínyencségeket kínál: lazachabot, bélszínsalátát, galambmellet, szarvas bélszínt. Az Amuse Bouche pezsgő társaságában érkezik, és Marcellonak mindig van egy meglepetés fogása a vendégek számára.

Egy ilyen kaland után senkinek nem maradhat kétsége Skócia értékes gasztronómiai oldalát illetően, de mint magunk is tapasztaltuk, Skóciában a legkiválóbb éttermek a legeldugottabb helyeken vannak, ám a keresgélés az élmény egyik része, megéri az időt és energiát.

Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trónok harca-rajongó? Akkor imádni fogja ezt a különleges hajlítható Samsung-telefont

Trónok harca-rajongó? Akkor imádni fogja ezt a különleges hajlítható Samsung-telefont

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

A kórházban is legyen gyereknap

A kórházban is legyen gyereknap

Lovak szabadultak el az M7-es autópályán

Lovak szabadultak el az M7-es autópályán

Baj van az Instagramon: több millió influenszer és híresség adatai szivárogtak ki

Baj van az Instagramon: több millió influenszer és híresség adatai szivárogtak ki

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban