szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Les Trois Vallées (Három völgy) brit érdekeltségekből az 1970-es évek elején vált összefüggő pályarendszerré.

A Les Trois Vallées (Három völgy) brit érdekeltségekből az 1970-es évek elején vált összefüggő pályarendszerré. Több mint 85 százaléka 1800 méter felett, hóbiztos terepen található, de ha szükséges kétezernél is több hóágyú képes pillanatok alatt besegíteni az időjárásnak. A Savoyai-Alpokban kialakított nyolc, úgynevezett üdülőtelepet magába foglaló, síterep, 600 km-es összhosszával, valóban óriási, így sok vicces városi legenda kering az eltévedt külföldi síelőkről.

Bár nagy segítség, hogy az egyes üdülőtelepekhez tartozó pályarendszerek között csak bizonyos pontokon (a csúcsok) lehet egyikről a másikra átjutni, nem árt, ha figyelünk a visszaút tervezésére is. Főleg azok számára ajánlott a napi útvonaltervezés, akik a sítérképek olvasásában még járatlanok, mert ők valóban könnyen tévedhetnek el a pályák, liftek és felvonók (200 körüli) útvesztőjében. A terep két kulcsfontosságú pontja a 2738 méteren található Saulire csúcs (fő összeköttetési pont Courchevel és Meribel közt) és a Mont de la Chambre, ahonnan Meribel (január 26-án Európa Kupa lesz itt), Les Menuires és Val Thorens felé vehetik az irányt a síelők. A területen összesen huszonöt igazán magas hegycsúcs van, ezek közül tíz 2500 méternél magasabban. Innen általában lélegzetelállítóan szép kilátás nyílik a kisebb hegyekre és a völgyekre.

Összesen 34 fekete, 117 piros, 135 kék és 48 zöld pálya áll a sízők rendelkezésére. Az egész terep leghosszabb pályája, a 12 km hosszú Col de l'Audzin nevű piros, valamint a 6 km hosszú Combe de Caron nevű fekete pálya is a 3200 m magas Cime de Caron-ról indul. A szintkülönbség mindkettőn 1400 m. A Les Menuires-rel szemben lévő Pointe de la Masse, amit Les Menuires rejtett kincsének neveznek, az igazán jó síelők számára biztosít három északi fekvésű fekete pályát. A tapasztaltak számára élményt jelentő nem jelzett terepek a Lac Noir felvonó tetejéről indulnak, a kevésbé profiknak pedig, a Fred Covili-ről (Menuires síbajnoka) elnevezett piros pályát ajánlják. (Érdekesség, hogy Les Menuires honlapja magyar nyelven is olvasható.)

A síterep legszebb és Európa legmagasabban fekvő síközpontja a Val Thorens 3200 m magas Cime de Caron csúcsa, ahonnan gyönyörű körpanoráma nyílik a régióra (szép időben a Mont Blanc is látszik). A felső Saulire fekete pályái gyakran zártak, mert csak akkor nyitják meg a meredek, sziklás terepet, ha valóban elegendő a hó mennyisége. Rengeteg a speciális terep is. Találhatunk itt több funparkot, snowboard és boardercross pályákat, a szánkósokat 6 km hosszú szánkópálya, a sífutókat pedig egy 130 km-nyi futópálya várja. A bérletárak a főszezonban kicsit magasabbak (felnőtteknek 1 napos 47 euró, 6 napos 235 euró, gyerekeknek 35,50, illetve 177 euró), de vannak több napos és kifejezetten csak egy-egy pályarendszerre érvényes bérletek is, melyek egytől-egyig megvásárolhatók előre bankkártyával is, így sokkal kényelmesebb lesz a síelés, mintha a helyszínen keresnénk eladóhelyeket.

A párhuzamos völgyek közül a Valle de Belleville a legnagyobb kiterjedésű. Általában itt síelnek a legtöbben. A szomszédos völgyben fekvő Courcheval már a milliomosok kedvelt üdülőfaluja, amely egyike a világ legrangosabb, nemzetközi színvonalú síparadicsomainak  luxus szállásokkal és finom ételekkel, melyek nem csekély pénzbe kerülnek. Igazán családbarát hely csak a Saint Martin és a Les Menuires, amely viszonylag olcsó és a Famille Plus minősítést is megkapta. Ráadásul a szállodák, szállások általában közel vannak a pályákhoz.

©

A francia szakemberek lelkes természetvédők, ezért a műhó állítólag soha semmilyen adalékanyagot sem tartalmaz, a felhasznált víz pedig UV szűrt annak érdekében, hogy elkerüljék a bakteriális természeti kockázatot. Hab a tortán, hogy a sífelvonók egy részének működését is megújuló energiaforrások (szél, víz) biztosítják. Bár a Les Trois Vallées francia síközpontot az 1992-es albertiville-i téli olimpia tette igazán híressé, extrém sportok és izgalmak bőven akadnak itt napjainkban is, mindenképpen érdemes kipróbálni az élményt legalább egyszer.

-SzK-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

A legjobb francia síterepek

Bár Franciaország nem a legközelebbi sírégió, érdemes megfontolni, hogy esetleg hosszabb utazásra vállalkozunk kedvenc...

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Ronaldinho Budapestre jön

Ronaldinho Budapestre jön

Várhelyi kénytelen lesz megtagadni Orbánt, ha bővítési biztos akar lenni

Várhelyi kénytelen lesz megtagadni Orbánt, ha bővítési biztos akar lenni

Westend-méretű óriás óceánjárót adtak át a héten - fotók

Westend-méretű óriás óceánjárót adtak át a héten - fotók

Négy autó ütközött össze az M7-es bevezetőjénél

Négy autó ütközött össze az M7-es bevezetőjénél

Százezrek vonultak a prágai utcákra a kormányfő ellen

Százezrek vonultak a prágai utcákra a kormányfő ellen