szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyes források szerint az emberiség energiafogyasztásának közel harmadát világításra fordítja, melynek előállítása...

Egyes források szerint az emberiség energiafogyasztásának közel harmadát világításra fordítja, melynek előállítása súlyos károkat okoz a Föld természeti kincseiben. Ez az adat különösen megdöbbentő annak tükrében, hogy a modern fényforrások segítségével akár 90 százalékkal is csökkenthetjük a fogyasztást. A sürgető feladat komoly felelősséget ró a politikusokra, de döntés elé állítja a villanyszámlát böngésző polgárokat is.

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy az új megoldások milyen lehetőségeket tartogatnak a design, az építészet, vagy a lakberendezés területén? Milyen hatással lesznek megszokott életterünkre, sárgás fénybe öltözött hétköznapjaira? A jövő tekintetében számos érdekes, de még kiforratlan technológiáról hallani, ugyanakkor már a jelenlegi kínálatból is nehéz kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Kompakt fénycső, de milyen? LED? OLED? Tegyünk rendet a fogalmak között, nézzük sorban.

©

Kompakt fénycső – hasznos változás

A jelenlegi legerősebb trónkövetelő a piacon, amely a háztartások többségében leváltja majd a kifutó, hagyományos izzókat. Legfontosabb tulajdonságai a jelentősen megnövelt élettartam és az alacsony fogyasztás. A jobb darabok akár 15 ezer órát is képesek teljesíteni, vagyis nagyjából tízszer tovább bírják a hagyományos társaiknál, míg energiafelvételük csupán töredéke a megszokottnak. Borsos ára ellenére többszörösen megtérülő befektetés. Csakhogy! Előállítása drága és nem éppen környezetbarát technológiát igényel, vagyis a zöld szempontok a takarékosságban ki is merülnek. A fogyasztók számára ugyanakkor az jelenti a legnagyobb és egyben a legkellemetlenebb változást, hogy a kompakt fénycsövek többsége jégveremmé változtatja a legbarátságosabb nappalit is. A hideg, zord fény biztosan hatékony egy vallatószobában, de dolgozni, vagy kikapcsolódni nagyon nehéz mellette. Szerencsére ma már elérhetőek jobb minőségű, de értelemszerűen drágább kompaktok is, melyek otthonosabb fényt adnak, vagyis érdemes odafigyelni a vásárlásnál.

Hogyan válasszunk takarékos izzót?
A kompakt fénycsövek dobozán feltüntetett háromjegyű szám segít a választásban: az első a színvisszaadási index, ami azt mutatja, hogy a fényforrás mennyire képes reprodukálni a természetes fénynél észlelt színeket. Egy nyolcas már jónak számít, alig észlelhető különbséget takar a lista élén álló, hagyományos izzókhoz képest. A második szám már kétjegyű, ez mutatja a színhőmérsékletet. Ha mellé írunk még egy nullát már Kelvin-fokban számolhatunk: 500 Kelvin a Nap színhőmérséklete, ha az érték fölötte van, akkor hideg fényről, ha alatta, akkor meleg fényhatásról beszélhetünk. Mindezt összevetve egy 830 vagy 840 feliratot viselő kompakt fénycső már jó választás lehet. (Forrás: technika.blogter.hu)

A fénycsöveket irodákban, vagy nappal is világítást igénylő helyiségekben gyakran alkalmazzák inverz fényforrásként, mivel a világos falról, vagy tükröző felületről visszaverődve szórtabb, kevésbé fárasztó fényt adnak. A kompakt fénycsövek mindemellett nem hoztak jelentős dizájn-forradalmat, hiszen létüket gazdasági és környezeti okok magyarázzák. Egyes esetekben sajnos a „kerek” izzók helyére nem férnek majd be, illetve rögzítésük is nehezen oldható meg a különlegesebb lámpák esetében. Ráadásul egy csupasz kompakt nem túl szép látvány, stukkók és díszesebb csillárok környezetében kimondottan bumfordinak tűnnek, egy hideg fénnyel világított aluljárókban pedig szinte hallani az Alien sorozatból ismert lények surrogását. Mindezek ellenére a hagyományos izzók kiváltására jelenleg egy jó minőségű kompakt fénycső tűnik legalkalmasabbnak, ár/érték arány tekintetében mindenképpen.

LED – kreatív jövő

A világítástechnikában jártas szakértők többsége a LED fényforrásokban, vagyis a fénykibocsátó diódákban látja a jövőt. Élettartam és takarékosság szempontjából túltesz a kompakt fénycsövek tulajdonságain is, ráadásul szinte agyonverhetetlen. Az olcsóbb típusok itt is hideg fényt szórnak, és hamar tönkremennek, tehát a jó hangulatért ez esetben is fizetni kell. Gyors elterjedését elsősorban magas ára hátráltatja, ugyanakkor fejlődő technológiáról van szó, ami néhány év múlva – valószínűleg - sokkal vonzóbb lesz, mint ma.

Mindemellett van néhány nagyon fontos tulajdonsága, melyek gyökeresen megváltoztathatják a lakásvilágításról alkotott fogalmainkat. A LED-ek által kibocsájtott fény önmagában színezhető, az ütésálló diódák pedig egészen kis méretben, akár 2 milliméteres átmérővel is elérhetők, vagyis szinte mindenbe beépíthetők. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben ott is találkozhatunk majd fényforrásokkal, ahol a legkevésbé számítunk rá, a hagyományos izzókhoz képest a legvadabb ötletek is könnyen megvalósíthatónak tűnnek.

Némileg árnyalja a képet, hogy a LED égőkkel szerelt lámpatestek, csillárok, búrák integráltan tartalmazzák a diódákat, vagyis ha azok 20-30 ezer óra használat után végül feladják, az egész lámpával lesétálhatunk a konténerig. Persze ennyi idő alatt minden design elavul, de az így keletkező hulladék mennyisége azért nem közömbös.

Új fények a lakásban

Mint már említettük, a LED-ek ára ma még meglehetősen magas, így nem csoda, hogy elsőként a drága design-termékekben, illetve lakberendezés luxus színvonalán jelentek meg. Elegáns hangulatvilágítások, falakon végigfutó élfények, trükkös bútor- és lépcsővilágítások készülnek a rendkívül alacsony hőkibocsájtású diódákkal, de a technika fejlődésével már teljes értékű világításként is választható. Szakemberek szerint széles körű elterjedésére néhány éven belül számítani lehet, ami érdekes változásokat eredményezhet.

A rugalmas tulajdonságokkal rendelkező LED-ek révén jelentősen megnő a lakásvilágítás térformáló szerepe. Nem csupán dekoráció lesz, de alapvetően befolyásolja a térérzetet, a lakás stílusát, hangulatát. Ha a jóslatok beválnak, rövidesen egyetlen gombnyomással megváltoztathatjuk a szoba teljes világítását, a fény színét, erősségét, melegségét. Karnyújtásnyira van tehát a hangulathoz, alkalomhoz igazítható lakásfény, amely már-már bútorként, de mindenképpen a lakberendezés egyik fő pilléreként szolgál majd.

Hervé-Lóránth Ervin, elismert designer és belsőépítész szerint az új technológia lehetőséget ad arra, hogy az eddig alkalmazott belsőépítészeti megoldásokat tovább finomítsuk. A korábban használt, fénycsövekkel megoldott padlóvilágítás helyett könnyű, lebegő hatást érhetünk el például a bútorok lábazatába integrált LED sorokkal. A diódák szerepét elsősorban a dekor- és jelzőfények terén látja legerősebbnek, hiszen az alapállapotban fókuszálatlan pontfények láthatósága távolság függvényében korlátozott. Alacsony hőkibocsájtásuk miatt szinte mindenbe beépíthetők, bútorba, tükörbe, de a kulcslyukat is megvilágíthatjuk belülről, hogy este könnyebben bejussunk az ajtón. A designer, aki maga is tervez LED-ekkel ellátott bútorokat és kiegészítőket, nem tartja szentségtörésnek a különböző technológiák keverését: „Minden tér, minden lakásbelső sajátos igényekkel bír, vagyis nem biztos, hogy a legdrágább megoldás lesz a legtökéletesebb. Ma már jóval könnyebb valóban személyre szabott, egyéni stílust alkotni, de érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt egy komolyabb összeget kivágunk az ablakon. Nem mindegy például, hogy az adott színhőmérsékletű égő milyen felületet, milyen színeket világít meg, nem mindegy, hogy mekkora játékteret engedünk magunknak a különböző hangulatvilágítások kombinálására. A kísérletezés izgalmas, de drága hobbi, előtte alaposan át kell gondolni a lakásban élők igényeit, életformáját egyaránt!”

Oak Concept (Johan Lindstén)
©

Az új technológiát elsőként a minimalista és high-tech trendek vették fel, melyet jól illusztrál , új-zélandi designer kissé „matekos” konyhája. A zárt tömegbe rendezett pultok légies hangulatot kapnak a lábazati világításnak köszönhetően. Hűvös elegancia, némi futurizmussal vegyítve. Mindemellett az otthonokban alkalmazott világítási rendszerek is jóval összetettebbek lesznek, a bonyolult irányítási feladatokat a hagyományos villanykapcsolók pedig nem tudják már ellátni. Egy lépéssel közelebb kerül tehát a számítógép segítségével vezérelt, intelligens otthon. A kapcsolókat felváltó, érintőképernyős irányító panel ma még luxusszámba megy, de néhány év elteltével az új építésű lakások alapfelszereléséhez tartozhat majd. A világítás egyre inkább integrált, szervesebb része lesz a lakberendezésnek. Példaként említhetjük Johan Lindstén, svéd designer Oak Concept elnevezésű kollekcióját, melyet a 2010-es, milánói Design Week keretében mutatott be. A sorozat filozófiája a bútorok és a különleges lámpák egységében rejlik.

 Kültéri világítás másképp

A már kültéren is alkalmazható LED-világítás nem csak a lakberendezők, de az építészek kezébe is kreatív, jól használható eszközt adhat. A homlokzatok dekorálása, esetleg teljes felületek fénybeborítása egészen új irányzatoknak ad teret, melyek a városképre is jelentős hatást gyakorolhatnak. Nemrég adták át Abu Dhabi-ban a világ legnagyobb ledfalával tervezett szállodát, a YAS Hotelt, melynek világító függönyfala 5300 darab, egyenként 5000 LED-del szerelt panelből áll. A váltakozó színekben izzó, óriási, kavicsot, vagy hullámot formáló épület a nagyvonalú megoldás révén vált világhírűvé – jóval átadása előtt. A projekt értékét emeli, hogy a külső design finom áthallásokkal folytatódik a belső terekben is, köszönhetően a Jestico + Whiles társaság tervezői kvalitásainak.

Szintén remek példa a dublini Grand Canal téren álló köztéri világítás, amely már város- és tájtervezők munkája nyomán épült fel. Az ötletes installáció ráadásul nem csak művészi értékkel bír, hiszen a város egyik legfelkapottabb találkozóhelye, turistavonzó látványossága lett. Az egyik legszebb alkotás a Speirs and Major Associates mérnökeinek munkája: az angliai Stockton-on-Tees új hídja, az Infinity Bridge dekorfényeivel légiesen könnyű és nagyon látványos szerkezetet hoztak létre.

©

OLED és a többiek

Az OLED (avagy teljes nevén az Organic Light Emitting Diode), képviseli a reményteljes jövőt a LED technológia továbbfejlesztése révén. A nagy tömegben egymás mellé printelt diódák elképesztően sokoldalú és rugalmas felhasználást tesznek lehetővé, amit egyelőre az informatika terén próbálnak kamatozatni. Ha sikerül elfogadható szintre szorítani az egyelőre horribilis gyártási költséget, minden bizonnyal komoly fenyegetést jelent majd a még be sem futott LED-ek számára is.

Az RTI International fejlesztőinek elképzelése szerint öt éven belül piacra kerülhet egy másik, szintén ígéretes megoldás is, amely nanocsöves szerkezet segítségével rendkívül hatékony, ráadásul kellemes fényt kibocsájtó égőket eredményez. Koreai és spanyol tudósok pedig olyan, fehér fénnyel világító molekulát állítottak elő, amely – szerintük -, a még szintén távlatokba vesző OLED technológiát forradalmasítja majd. Sorolhatnánk…

A lényeg, hogy jelenlegi, mesterséges fényre épülő életmódunk túl sok energiát emészt fel. Változásra mindenképpen szükség van, és ebben, előbb-utóbb, mindenkinek részt kell vennie. Eljön az idő, amikor Edison találmánya, melyet magyar tudósok tökéletesítettek, tényleg csak régi képeken és filmeken világít, az alig fogyasztó utánzatok pedig kultkocsmákban lógnak majd a pult fölött. Addig is, kapcsoljuk le magunk mögött a lámpát, ha átugrunk a szomszédhoz megbeszélni az időjárást…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher

Nem foglalkozik az Alkotmánybíróság a 16 éve húzódó terézvárosi ingatlanüggyel

Nem foglalkozik az Alkotmánybíróság a 16 éve húzódó terézvárosi ingatlanüggyel

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II