szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szakértők szerint csöppet sem meglepő, hogy növényi csírák állnak a világ eddigi leghalálosabb, kólibaktérium okozta járványa mögött.

A csíráknak meleg és párás környezet kell a növekedéshez, tehát pontosan azok a feltételek, amelyek kedveznek az E. coli és a szalmonella baktériumnak. A nyers csírákat korábban is felelőssé tették már tömeges mérgezésért az Egyesült Államokban, s egy nagy járványért 1996-ban Japánban. Németországban pénteken hivatalosan közölték, hogy növényi csírák okozták az ottani halálos kimenetelű megbetegedéseket, bár még nem tudják, hogy konkrétan milyenek. A biogazdaságban, amelyet összefüggésbe hoznak a betegséggel, sokféle csírát termesztenek, egyebek mellett lucerna-, hagyma- és retekcsírát.

A csírák naponta meglocsolt magokból fejlődnek ki. Számos növény magjából lehet csírát nevelni, amit aztán sokszor nyersen fogyasztanak salátákban, szendvicseken. A hivatalos német álláspont szerint még nem lehet megmondani, hogy a csíranevelésre használt magok voltak fertőzöttek, vagy a csírákat fertőzte meg szennyezett víz. A közegészségügyi hatóságok már hosszabb ideje aggódtak amiatt, hogy a csíratermeléshez használt víz baktériumokkal fertőzött.

Az E. coli meg tud tapadni a csírák felszínén. "Hónapokig képes alvó állapotban maradni" - mondta Stephen Smith, a dublini Szentháromság Egyetem mikrobiológusa. A csírafogyasztók balszerencséjére a baktériumok nemcsak a csírák felszínén, hanem belsejében is megtalálhatók. Egy ponton "a mosás hatástalan" - közölte Stephen Smith.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem tett ajánlást bizonyos élelmiszerek fogyasztásának beszüntetésére, de azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy tegyenek meg bizonyos alapvető óvatossági intézkedéseket, például mossanak meg minden gyümölcsöt és zöldséget tiszta vízben, s hámozzák és főzzék meg őket, amikor csak lehetséges. A német hatóságok egyelőre azt ajánlják az embereknek, hogy semmilyen növényi csírát se fogyasszanak. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Kábítószerügyi Hatóság azt ajánlotta, hogy a gyerekek, az idősek, a terhes nők és a legyengült immunrendszerű személyek semmilyen nyers csírát se fogyasszanak. Azt is indítványozta, hogy a betegség veszélyének csökkentése érdekében fogyasztás előtt jól főzzék meg a csírákat. Mivel a legtöbb csírát - köztük a lucerna, a bab és a mungóbab csíráját - nyersen fogyasztják, azok nincsenek kitéve olyan magas hőmérsékletnek, amely a baktériumok pusztulását okozza.

Szakértők szerint azonban nem szükséges teljesen kirekeszteni az étrendből a csírákat, mivel azok jó protein- és vitaminforrások. "Nem arról van szó, hogy minden csíra rossz, De ha valaki csírát akar fogyasztani, s biztonságban is akarja érezni magát, akkor előbb zsiradékban jól süsse meg" - magyarázta Stephen Smith. Bob Sanderson, az amerikai székhelyű Nemzetközi Csíratermesztő Szövetség elnöke szerint az ágazat azon munkálkodik, hogy korszerűsítsék az Élelmiszer- és Kábítószerügyi Hatóság által több mint egy évtizeddel ezelőtt közzétett élelmiszerbiztonsági irányelveket. A szervezet, amely 45, a világ különböző részein működő termesztőt tömörít, júniust "a csírák egészségi és wellness hónapjává" nyilvánította. "Bizonyos értelemben nemzetközi csírahónapról beszélhetünk. Csak talán nem olyan értelemben, ahogy korábban szerettük volna" - fogalmazott Bob Sanderson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén