Orvosi csoda: fejüknél összenőtt sziámi ikret választottak szét – fotóval

Orvosi csoda: fejüknél összenőtt sziámi ikret választottak szét – fotóval

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Angol orvosok sikeresen választották szét a 11 hónapos sziámi ikergyerekeket, akik a fejüknél nőttek össze. Az ikrek Szudánban születtek, és egy jótékonysági szervezetnek köszönhetik a valószínű életmentőnek számító műtétet.

A 11 hónapos ikerpárt, Rital és Ritag Gabourát augusztus 15-én választották szét a brit Great Ormond Gyerekkórházban, az orvosi csodának is beillő eljárás négy műtétet igényelt – olvasható a BBC hírportálján. Az orvosok bíznak abban, hogy az immár külön testtel bíró ikerpár jó eséllyes élhet teljes életet. A műtét életmentőnek számít, mert a statisztikák szerint 10 millió összenőtt ikerpár közül egy éli túl első éveit.

Sziámi ikrek születése amúgy is ritka esetnek számít, ám mindössze öt százalékuk jön világra azzal a rendelleneséggel, hogy a fejüknél vannak összenőve. 40 százalékuk már élettelenül születik meg, újabb egyharmaduk pedig a születésüket követő 24 órán belül hal meg.

Rital és Ritag Gaboura
©

A mostani ikerpárnál az összenőtt agyi vérellátás – egyikük biztosította testvére agy vérellátásának ötven százalákát – bonyolította a műtétet, az orvosok attól tartottak, hogy a bevatkozás során esetlegesen fellépő hirtelen vérnyomás-változás idegrendszeri károsodát okozhat. A későbbi vizsgálatok szerint azonban egyikük sem szenvedett agyi károsodást, ám egyelőre nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni, hogy semmilyen visszamaradó sérülést nem szenvedtek a csecsemők.

A műtét után lebonyolított tesztek alapján a bonyolult beavatkozás során sikerült elkerülni a csecsemők agyi károsodását, ám a doktorok arra figyelmeztetnek, hogy fiatal koruk miatt lehetetlen teljes bizonyossággal megjósolni, hogy okozott-e visszamaradó sérülést a műtét.

A műtét finanszírozása a Facing the World jótékonysági szervezetnek köszönhető.