A férfiaknál előbb ki lehet mutatni a vastagbélrákot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vastagbélrákkal diagnosztizált férfiaknál előrehaladottabb állapotban ismerik fel a tumort, mint a hasonló korú nőknél, ezért nemenként eltérő életkorban ajánlják a szűrést szakemberek.

A jelenlegi egészségügyi iránymutatók mind férfiaknál, mind nőknél 50 éves korban javasolják a kolonoszkópia elvégzését, amely során a vastagbél falán elváltozásokat keresnek. A vastagbélrák világszerte a negyedik leggyakoribb rákos halálok, amely évente 610 ezer ember életét követeli.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányhoz az Ausztriában 2007 és 2010 között lezajlott kolonoszkópiás szűrőprogram 44 350 résztvevőjének eredményeit elemezték.

A vizsgálatok során a férfiaknál gyakrabban találtak elváltozásokat a vastagbélben és a végbélben, mint a hasonló korú nőknél. Az 50-54 éves korosztályban például a férfiak öt százalékánál találtak jóindulatú polipot, míg a nők 2,9 százalékánál. A vastag- és végbélrák aránya az 55-59 éves férfiaknál volt körülbelül olyan gyakoriságú (1,3 százalék), mint az egy évtizeddel idősebb, 65-69 éves nőknél (1,2 százalék).

Összességében a kolorektális rák előfordulási gyakorisága több mint kétszer nagyobbnak mutatkozott a férfiaknál (1,5 százalék), mint a nőknél (0,7 százalék). A tanulmány a szűrési korhatár csökkentését javasolja a férfiaknál, ám arra nem tértek ki szerzői, hány éves kort ajánlanak.