szerző:
MTI

A Fővárosi Bíróság csütörtöki, jogerős végzésében helybenhagyta Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász házi őrizetének meghosszabbítását. A végzés szerint a korábban első fokon eljárt Budai Központi Kerületi Bíróság helyesen állapította meg, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem elégséges kényszerintézkedés a gyanúsítottal szemben.

Az elsőfokú bíróság a védők érvelésével szemben "konkrét adatokkal alátámasztottan" jutott arra a következtetésre: alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülve újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el - olvasható a Fővárosi Bíróság közleményében.

Geréb Ágnes ellen "foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt" a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya folytat eljárást. A gyanúsított házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb december 21-ig hosszabbították meg.

A Fővárosi Bírósági közleménye szerint G. Ágnes szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozástól való, három évre szóló eltiltása idén január 5-én telt le. Ez ugyanakkor nem változtat azon a tényen, hogy az orvosi foglalkozástól eltiltott gyanúsított "az eljárás tárgyát képező, hasonló jellegű tevékenységet - bebizonyítottság esetén - nemcsak ezen eltiltás hatálya, de további vele szemben már folyamatban lévő és hasonló jellegű cselekmények miatt indult büntetőeljárások hatálya alatt végezte".

Szerdai tüntetés Gerég Ágnesért
©

A döntés szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem elégséges a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok érvényesüléséhez. Továbbá az elsőfokú bíróság helyesen utalt arra is, hogy - a rendelkezésre álló adatok szerint - a foglalkozási szabályszegések tekintetében a szándékos elkövetés megállapítható - írta a bíróság a közleményében.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. Szerdai közleményében a bíróság hangsúlyozta: az elsőfokú bíróság ítéletének kihirdetésekor is elhangzott, az otthon szülés szabályainak hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthon szülés. Az ítéletben kimondták: "önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést". A bíróság a közleményben kiemelte továbbá, hogy G. Ágnes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályán jelenleg is folyamatban van egy nyomozás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt. A házi őrizet elrendelésére és meghosszabbítására pedig ezzel összefüggésben került sor - tették hozzá.

Geréb Ágnest az újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezték. Az elmúlt egy év során többször tüntettek a Geréb Ágnes mellett kiálló civil szervezetek. A szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért legutóbb szerdán, nagyjából kétszázan demonstráltak Budapesten.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint Geréb Ágnest jogszerűtlenül korlátozzák szabadságában, részesítik megalázó, embertelen bánásmódban, a szülész-nőgyógyászt szabadon kell engedni. Az ellenzéki párt rendszerszintű problémákat lát a fogva tartás magyarországi gyakorlatában. Szabó Tímea, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának LMP-s alelnöke csütörtöki közleményében példátlannak nevezte, hogy egy orvos hónapokat tölt börtönben, majd közel egy évet házi őrizetben úgy, hogy nem erőszakos bűncselekménnyel vádolják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

Százas vigyort villantott György herceg nagyapja születésnapján

Százas vigyort villantott György herceg nagyapja születésnapján

Panaszkodnak a munkások, nem engedik be őket egy budapesti étterembe

Panaszkodnak a munkások, nem engedik be őket egy budapesti étterembe