szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több ismerősünk jelenti be Facebook-adatlapján, hogy elköltözik valamely távoli országba. Nem önkéntes emigrációról van szó, ez a legújabb mellrákellenes víruskampány. Ám sokan szkeptikusok azzal kapcsolatban, hogy így vehetők rá a nők arra, hogy elmenjenek mellrákszűrésre.

Talán még emlékszünk a korábbi mellrákellenes Facebook-kampányokra, amely a melltartónk színére alapozott, illetve arra, hol hagyjuk a táskáinkat a lakáson belül. Az állapotként megjelenő válaszokra sokan felfigyeltek – és ezzel garantálták is a kampány sikerét, aminek nem is volt más a célja, mint hogy minél több nő figyelmét ráirányítsák a problémára. Azaz menjenek el mellrákszűrésre, amellyel jó eséllyel megelőzhető a rettegett betegség.

Most újabb őrület terjed, minden második ismerősünk üzenőfalán jelenik meg az üzenet, hová költözik, illetve hány hónapra. A csatolt ajánlás szerint a megfejtést nem szabad elmondani férfi ismerőseiknek – hadd terjedjen előbb az ige. "Írd ki állapotodnak, hogy Elköltözöm (születésed hónapja)-ba (születésed napja) hónapra" – áll az útmutatóban, ahol természetesen a lista is megvan, amely országokat rendel a hónapokhoz. Ennek megfelelően egy január 22-én született résztvevőnek ezt kell kiírnia a falára: "Elköltözöm Mexikóba 22 hónapra".

©

Ám félő, hogy a valódi cél mégsem teljesül, sok hozzászólás ugyanis arról tanúskodik, inkább idegesítőek ezek a kiírások, mintsem figyelemfelketők. Pedig lenne min javítani: itthon a 45-65 év közötti nőket kétévente hívják be szűrésre, ám nagyon alacsony a részvételi arány. Noha ezzel jó eséllyel lehetne megelőzni az évenkénti kétezer halálozást.

A Facebook már letiltott egy kampányt

Október végén – lévén ez a mellrák hónapja és így a kampányoké is – a Facebook letiltott egy mellrákellenes megmozdulást. Az esetről a Daily Mail számolt be, miszerint a közösségi oldal az összes fotót törölte a képeken szereplő nők adatlapjairól, ami része volt a mellrákellenes felhívásnak, mert túlságosan provokatívnak találták. A mellrákot túlélő nők félmeztelenül, testfestésekkel pózoltak a szóban forgó fotókon.

©

A Facebook döntése hatalmas felháborodást keltett az érintettek körében. Volt, aki igazságtalannak, mások álszentnek nevezték az oldal magyarázatát, miszerint a képek szexuális tartalomnak minősülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Az őszi csúcs közelében a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Az őszi csúcs közelében a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja