szerző:
hvg.hu

Akár az életébe is kerülhet egy fiatal brit tanárnőnek az, ha túl harsányan nevet. A 23 éves nőnek olyan agyi elváltozása van, amely miatt nevetéskor az agya végzetes nyomást gyakorolhat a gerincére.

A 23 éves Carolyn Gibbons agyának alsó része megnagyobbodott, és ez elzárhatja a folyadékkeringést a fej és a gerincvelő közötti részen. Az elváltozás miatt homályos a látása, nehezen érthető a beszéde és migréntől szenved.

A Hythe városában élő tanár azt mondta: eleinte úgy gondolta, hogy a gyógyszerektől majd rendbejön. De súlyosbodtak a tünetei, és rájött, hogy baj van, az agya egész egyszerűen túl nagy, nem fér el a koponyájában.

Carolyn arra panaszkodik, hogy nem élhet úgy, mint a többi ember, mert minden hirtelen vagy erős mozdulat szörnyű fájdalmat okoz a fejében. Ez a harsány nevetésre is vonatkozik, mert az ilyenkor keletkező nyomás végzetes lehet számára.

A fiatal nő korábban egy középiskolában dolgozott, de onnan tavaly március végén eljött, miután rosszabbodott az állapota.

Az orvosok először arra gyanakodtak, hogy agyhártyagyulladása van, később morfinnal csillapították a fájdalmát, illetve a southhamptoni neurológiai központban vizsgálták két hétig. Most napi 50 tablettát szed, köztük fájdalomcsillapítókat - írja a brit Daily Mail.

Többszöri halasztás után július végén megoperálták: a csigolyák egy bizonyos részének, valamint egy koponyadarabka eltávolításával próbálták enyhíteni a gerincoszlopra nehezedő nyomást, de a műtéti heg takarásához használt tapasz súlyos gyulladást okozott nála. Ráadásul mostanság álmatlanságtól is szenved Carolyn.

Az édesanyjával és kétéves öccsével élő nő azt mondja, hogy senki sem érti meg a betegségét. Nemrég egy nő például azért ordítozott vele az utcán, mert részegnek nézte.

Az ilyen típusú betegséggel foglalkozó szakember, Marysia Pudlo-Debef szerint a kórra egyelőre nincs biztos gyógymód, és annak megtalálásához újabb kutatásokra van még szükség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!