Az egészséges étrend segít az agynak is

Jobb teljesítményt nyújtottak a mentális teszteken azok az idős emberek, akiknek vérében nagyobb volt bizonyos vitaminok és az omega-3 zsírsavak szintje - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

  • MTI MTI
Az egészséges étrend segít az agynak is

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai vizsgálatukba száznégy idős, átlagosan 87 éves embert vontak be, akiket nem egyszerűen kikérdeztek étrendjükről, de vérükben mérték is a különböző vitaminok és tápanyagok koncentrációját a megfelelő biomarkerek segítségével.

A résztvevőkkel kognitív teszteket is végeztek, ezekkel mérték fel szellemi teljesítményüket. Kiderült, hogy a B-, C-, D- és E-vitamin, valamint a telítetlen zsírsavak magasabb szintje pozitív hatással volt a teszteredményekre.

Az elemzéshez összesen harminc különböző biomarker vérszintjét mérték, és 42 résztvevő agyáról MRI-felvételt is készítettek, hogy megállapítsák agytérfogatukat. Az elemzés szerint a kor és a végzettség is befolyásolta az elért szellemi teljesítményt, ám 17 százalékkal hozzájárult a pontszámok változatosságához a biomarkerek által mutatott tápanyag-ellátottság, és 37 százalékkal az agytérfogatban lévő különbségek is.

A tanulmányt a Neurology című szakfolyóiratban tették közzé.