Újabb dolog derült ki az autoimmun betegségekről

Újabb dolog derült ki az autoimmun betegségekről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az Arthritis & Rheumatism legutóbbi számában bemutatott vizsgálat szerint az Egyesült Államokban mintegy 32 millió ember bír autoantitestekkel, mely immunfehérjék képesek megtámadni a saját szöveteket, így hozva létre olyan autoimmun betegségeket, mint a lupusz, az 1-es típusú cukorbetegség, vagy a reumás ízületi gyulladás.

A kutatók egy 4800 önkéntesre kiterjedő felmérésben 1994 és 2004 között vérmintából határozták meg a leggyakoribb autoantitest, az antinukleáris antitest (ANA) szintjét. A vizsgálati csoport mintegy 14 százalékában volt jelen ilyen autoantitest, az arány nőkben magasabb volt, mint férfiakban, és az előfordulás csúcsa a 40-49 éves életszakaszra tehető.

Linda Birnbaum és az Amerikai Nemzeti Környezetegészség-tudományi Intézet munkatársai szerint ez azt látszik alátámasztani, hogy a női nemi hormonoknak, az ösztrogénnek és a progeszteronnak valamilyen szerepe lehet az autoimmun folyamatokban.

A vizsgálat megállapította továbbá, hogy fekete bőrűekben gyakoribbak az autoantitestek, mint fehérekben, az arány alacsonyabb túlsúlyosakban, mint elhízottakban. Ez Minoru Satoh (Floridai Egyetem) jelentheti azt, hogy elhízottakban a zsírszövet előállíthat olyan anyagokat, amelyek gátolják az autoantitestek kialakulását. Ezen megállapítást azonban még újabb vizsgálatoknak kell megerősítenie.

Azon egyéneknél, akik szervezetében jelen vannak autoantitestek, magasabb az autoimmun betegségek kockázata. Autoantitestek képződésében az ismert okok között gyógyszerek, daganat, és fertőzés szerepelnek.