szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Német és amerikai tudósok még 2003-ban vetették fel, hogy a hímivarsejtek a szaglósejtekhez hasonlóan viselkednek, és a bourgeonal nevű anyagot felismerve mintegy „kiszagolják” a petesejt helyét. A Max Planck Intézet (Bonn, Németország) munkatársai most cáfolják az elméletet, és megkérdőjelezik, hogy az ilyesfajta szagérzékelésnek bármi szerepe lenne a fogantatásban.

A hímivarsejtek hosszú utat járnak be, mire elérik a petesejtet, és a millióból csupán néhány ér célba. A petesejt a felszínén lévő kémiai anyagok segítségével (kemoattraktáns) mintegy vezérli a spermiumokat. A jelenséget először tengeri sünökben írták le, ahol az attraktáns a kalciumegyensúlyon keresztül szabályozza a hímivarsejtek úszó mozgását (kemotaxis). Azonban míg a tengerisünök a tengerbe ürítik ivarsejtjeiket, addig embereknél a keskeny petevezetékben zajlik le a találkozás, amelyet igen nehéz kísérletes körülmények között szimulálni.

©

Egy másik elmélet szerint a spermiumok mozgását a progeszteron nevű női nemi hormon befolyásolja, mely egy ioncsatornán (CatSper) keresztül fejti ki hatását. Ezt támasztja alá az a megfigyelés, hogy a CatSper-csatorna működési képtelensége meddőséghez vezet. A 2011-ben megjelent tanulmány szerint a progeszteron direkt módon befolyásolja a CatSper működését, amely lehetővé teszi a kalciumionok spermiumba való áramlását.

A bourgeonal nevű szaganyagra a férfiak szaglóhámja igen érzékeny, és úgy gondolták, hogy ez a szaginger hajtja a spermiumokat is a petesejt felé. Azonban az EMBO februári számában megjelent cikk szerint a bourgeonal csupán a CatSper-csatornát nyitja ki, és nem jönnek létre olyan összetett jelátviteli mechanizmusok, mint a szaglóhámban. Azonban az illatanyag csupán 1000-szer akkora koncentrációban képes elérni azt a hatást, mint a progeszteron.

A megállapítás számos új kérdést vet fel, ugyanis a spermiumok más szaganyagokra, például a mentolra is képesek reagálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!