szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sajtó és a politikusok rendszeresen hivatkoznak arra az eddig meg nem világított forrású adatra, amely szerint az észak-koreai lakosság testmagassága átlagosan három hüvelykkel kisebb a dél-koreaiakénál. A BBC megírta, mi igaz a hírből.

Miközben a média figyelme az észak-koreaiak legutóbbi, kudarccal végződött rakétakísérlete nyomán az ázsiai diktatúra felé fordult, a híradásokban felbukkant az  a korábban is hangoztatott statisztika, amely szerint az észak-koreaiak három hüvelykkel alacsonyabbak a dél-koreaiaknál - emlékeztet a BBC cikke, amely azt is felidézi, hogy már a 2008-as amerikai elnökválasztási kampányban is elhangzott ugyanez a republikánus jelölt, John McCain szájából.

A BBC rávilágít, hogy az adat eredetileg Sungkyunkwan Egyetem professzorától, Daniel Schwekendiektől származik, aki egészen pontosan a déli területre átért észak-koreai menekültek jellemzőit vizsgálta, és ennek során arra jutott, hogy a férfiak átlagban 3-8 centiméterrel (1,2-3,1 hüvelykkel) kisebbek a délieknél, és ez a különbség már a gyerekek között is szembetűnő: az iskolaérettség előtt álló északi fiúk 4 centiméterrel, a lányok 3 centiméterrel alacsonyabbak déli társaiknál.

A professzor a BBC szerint rámutatott, hogy a különbség nem magyarázható genetikai okokkal, miután a két nép azonos. A hírportál idézi Martin Bloemöt, az Észak-Koreát is élelmiszersegéllyel ellátó Világélelmezési program vezetőjét, aki kiemelte, hogy a születés utáni évek elégtelen táplálkozása vezethet az alacsony testmagassághoz.   

Észak-Koreát a kilencvenes években szörnyű éhség sújtotta, és ma is három gyerekről egy alultáplált, vagyis életkorukhoz képest alacsonyak - írja a lap, emélkeztetve arra, hogy a Dél-Koreában bekövetkezett gazdasági robbanás viszont az északiakkal ellentétes folyamatokat, vagyis a testmagasság növekedését eredményezi. A dél-koreai nők átlagmagassága az észak-koreai férfiakét közelíti.

Schwekendiek szerint nincs arról szó, hogy a menekültek eleve sanyarúbb sorsúak lennének, mint mondja, a legkülönbözőbb vidékekről a legkülönbözőbb társadalmi helyzetű menekülteket vizsgáltak, ráadásul azt állítja, hogy a méréseit az észak-koreai hivatalos adatok, illetve az országban működő nemzetközi szervezetek mérései is alátámasztják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot