szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Először a világon teljes egészében robot végezte el a donormáj kivételét egy részleges májátültetés során - jelentették be hétfőn egy szicíliai kórházban.

A palermói ISMETT transzplantációs központ közleménye szerint csak a robotkarok nyúltak be a 44 éves donor hasüregébe, aki májzsugorodásban szenvedő 46 éves bátyját kívánta megmenteni a szervadományozással. Az új módszernek köszönhetően a robot mindössze öt kulcslyukmetszést és egyetlen 9 centiméteres vágást ejtett a donoron az operáció során. "Ez az első eset a világon, amelyet teljes egészében és kizárólag robottechnikával hajtottak végre" - közölte a központ.

A májkivételt még márciusban végezték el, a róla szóló hírrel azonban megvárták, amíg a szervet befogadó páciens teljesen felépült és elhagyhatta a kórházat. A teljes eljárás tíz órán át tartott, mostanra mindkét testvér jól érzi magát, a donor már kilenc nap elteltével elhagyhatta a kórházat.

A világelső sebészeti beavatkozást a Da Vinci SHDI robotvezérlésű rendszer hajtotta végre. A tízkarú eszközt a pisai Robotsebészeti Központban fejlesztették ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták