szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Angelina Jolie példája nyomán egyre nő az érdeklődés a német klinikákon a mellrák örökletes formájának megelőzése iránt.

A 38 éves színésznő május elején a The New York Times című lapba írt cikkében közölte, hogy elővigyázatosságból eltávolíttatta mindkét mellét. Az utóbbi hetekben a német klinikákon megnövekedett érdeklődés azt mutatja, példája nyomán sokakban ébredt félelem. Jolie bejelentése óta annyian fordultak hasonló kéréssel a berlini Charité egyetemi klinikához, mint a teljes első negyedévben - mondta Dorothee Speiser nőgyógyász.

Száznyolcvan nő akarta tudni, hogy esetükben milyen magas a mellrák kockázata, lehet-e genetikai vizsgálatot végezni, illetve szükség van-e a mell eltávolítására. A nők nagyobb része a magas kockázati kategóriába tartozott. Más német intézetekben is kétszeresére, de volt, ahol négyszeresére nőtt a tesztek iránti érdeklődés.

A mellrákos megbetegedések egy részéért - hozzávetőleg 10 százalékáért - a BRCA1 és a BRCA2 gének örökölt mutációja a felelős. Aki mindkét génmutációt örökölte, annak lényegesen magasabb kockázattal kell szembenéznie. 

Ausztriában körülbelül 25 ezer nő él ezzel a családi örökséggel. Számukra dolgozták ki azt az ingyenes és átfogó megelőzési programot, amelyben először minden háziorvos és nőgyógyász megkérdezi a pácienseit, fordult-e elő családjukban mell- vagy petefészekrák. Ha két vagy több személyt is említenek, speciális központokba küldik őket, ahol genetikai vizsgálatot végeznek. Ha az érintett meg akarja ismerni az eredményt, részletesen tájékoztatják a lehetőségekről: a betegség korai felismerésének módszereiről, illetve a megelőzés céljából végzett műtétről, mely magában foglalja a rekonstrukciót is.

Angeline Jolie bejelentése óta Ausztriában ötszörösére nőtt a megelőző célú mellamputáció iránt érdeklődők száma.

Mint korábban megírtuk, Magyarországon is egyre többen érdeklődnek a melleltávolító műtét iránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását

Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását

"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését

"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését