Idén is virágzik a „nem-normális” fesztivál

Idén is virágzik a „nem-normális” fesztivál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legjobb színházi darabok, a legfontosabb zenei produkciók, Bukta Imre, Nagy József és Jiři Menzel: hatodszor is Ördögkatlan.

Bárhová lép a (természetesen) mezítlábas fesztiválozó a kis baranyai falvakban - Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend - az Ördögkatlan ideje alatt, mindenhol színes, ritkaságszámba menő, nyugalmat és felszabadult vidámságot árasztó eseményeket (koncerteket, színházi előadásokat, játszóházakat, táncházakat, műhelyeket, kiállításokat, filmeket: azaz Életet) talál – ígérik a szervezők. Idén július 30. és augusztus 3. között tartják az összművészeti nyüzsgést.

A díszvendégek idén különböző művészeti ágak világhírű képviselői: korunk egyik legjelentősebb színházi alkotója, Nagy József rendező-koreográfus Nagyharsányban színészként, festőként, fotósként és beszélgetőpartnerként is megmutatkozik. Bukta Imre, a „mezőgazdasági művészet” megalkotója a tervek szerint nemcsak kiállít, de installációval és performansszal is készül a fesztiválra. Jiři Menzel, a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és számos legendás filmalkotás rendezője is elruccan a Katlanba egy beszélgetésre a Kertmoziba. Grencsó István, a magyar avantgárd jazz kiemelkedő alakja pedig az öt nap alatt zenél, workshopot vezet, fotóz, kiállít…  A két álmodozó, vagyis a főszervezők: Bérczes László és Kiss Mónika pedig idén is minden művészeti ág válogatott csemegéit hozzák el a Katlanba.

©

Régi jó katlanos szokás szerint első este a Quimby nyit, utolsó este a Kiscsillag zár, köztük pedig olyan együttesek adják a ritmust, mint a Punnany Massif, Péterfy Bori & Love Band, az Európa Kiadó, Rutkai Bori, a 30Y, a Kistehén, a Psycho Mutants, továbbá a londoni The Urban Voodoo Machine, és a francia Wombo Orchestra.

A klasszikus, jazz, világ- és népzene szerelmesei olyan csemegékbe futhatnak bele, mint Alexander Balanescu, Ada Milea, Kiss Erzsi Panchan, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. Heroikus vállalkozásnak lehetünk tanúi a 24 órás Erik Satie Maratonon, és egy igazán különleges élményben is részesülnek az idei katlanozók: Beremenden a Megbékélés Kápolna előtti réten egy nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus által felhangzik Wolfgang Amadeus Mozart fenséges Requiemje.

Akik a színházi és táncelőadásokat böngészik lázasan a sűrű programban, nem fognak csalódni: Pintér Béla és Társulata a Parasztoperát hozza el, a Jel Színház pedig az 1994-ben bemutatott, BITEF közönségdíjas, legendás Woyzecket; és itt lesz a Forte Társulat az Agota Kristof regényéből készült A nagy füzet című előadásával (E mű filmes adaptációjával hozta el Szász János a fődíjat Karlovy Varyból.). A Mulatságot éppen 300. alkalommal játssza Kapa, Pepe és Rémusz (hogy ki melyik szerepet, az ott dől el a helyszínen), érkezik a debreceni és a szabadkai társulat a Fodrásznővel és a Tapasztalt asszony című előadással.