Csórónak nézte egy butikos a leggazdagabb médiasztárt

Csórónak nézte egy butikos a leggazdagabb médiasztárt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oprah Winfrey-t nem akarták kiszolgálni egy zürichi butikban bőrszíne miatt.

Oprah Winfreyt csórónak nézte az egyik zürichi bolt eladója, és nem volt hajlandó megmutatni neki egy táskát, mert úgy vélte, úgysem tudja kifizetni. A világ egyik leggazdagabb asszonya az Entertainment Tonight című amerikai tévéműsorban beszélt az atrocitástról. Oprah vagyonát 77 millió dollárra saccolta a Forbes magazin a tavalyi üzleti évben. "Nagyon sajnáljuk, ami vele történt" – reagált Svájci turisztikai hivatalának szóvivője, a marketingszervezet belátta, hogy valóban rasszista cselekedet történt, és Twitteren is bocsánatot kért.

Oprah Winfrey évek óta a leggazdagabb és legsikeresebb médiaszemélyiségek közé tartozik
©

De nem csak Svájcban fordul elő bőrszín szerinti megkülönböztetés, nemrégiben a divatvilágban is felmerült a rasszizmus vádja. Az egyik leghíresebb afroamerikai modell, Iman szerint erősebb ma a szakmában a rasszizmus, mint a nyolcvanas években. Az adatok alapján valóban nem rózsás a helyzet. A New York Post szerint a februári New York-i divathéten alig 6 százalék volt a kifutón foglalkoztatott lányok közül sötétebb bőrszínű, míg tavaly még 8,2 százalék volt az arány.

Iman úttörő volt az afroamerikai modellek között
©

"Valami nagyon rosszul működik. Fekete az elnökünk és a first ladynk. Azt hinné az ember, hogy valami megváltozott. De nem, pont fordítva, visszafejlődünk" – adott hangot aggodalmának a most 58 éves szomáliai származású modell, aki 1976-ban került a Vogue címlapjára, előtte két évvel 1974-ben szerepelt először fekete lány – Beverly Johnson – a divatlap borítóján. A kilenvenes években Naomi Campbell és Tyra Banks uralta a kifutókat. Jelenleg pedig a 25 éves, Puerto Ricó-i Joan Smallst tartják a legkeresettebb afroamerikai modellnek, aki a models.com sikerlistájának első helyén szerepel. Estée Lauder, Chanel, Gap, Givenchy és a Lacoste is fogalkoztatja, 2011 óta pedig Victoria's Secret angyalai között is repked.

A Victoria's Secret nem rasszista
©