Szolnokon is elérhető lesz nemsokára az izotópos terápia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió 240 millió forintos támogatásával nukleáris medicina osztályt alakítanak ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben. Bene Ildikó főigazgató szerint a fejlesztésre azért van szükség, mert a megyék közül Jász-Nagykun-Szolnok az egyetlen, ahol nem áll rendelkezésre ez az alapvetően diagnosztikai módszer a gyógyításhoz.

Izotópdiagnosztika és radioizotóp-terápia esetében társintézményekhez, elsősorban Budapestre kerülnek most a betegek, a fogadókórházak szűk kapacitása miatt azonban az előjegyzési idő akár 3-4 hónap is lehet – tette hozzá a kórházi vezető.

A nukleáris medicina osztály felújítás után a kórház egyik meglévő épülete, a belgyógyászati pavilon földszintjén üresen álló területen kap helyet. A gépek és műszerek beszerzésére több mint 174 millió, az építészeti átalakításra több mint 27 millió, míg az informatikai beszerzésekre közel ötmillió forint áll rendelkezésre. A működéséhez szükséges humánerőforrást a kórház biztosítja.

A tervek szerint az új osztály 2014 végére készül el, és attól kezdve felelősévé válna a Szolnok megyében, valamint a ceglédi és a nagykátai járásban lakó 500-550 ezer ember ellátásának, ezen belül a területen élő onkológiai betegek gyógyulási esélyeit javító korszerű kezeléseknek.