szerző:
hvg.hu

A modellszakmában előfordul, hogy a felhasználó a megvásárolt képet kényes témák illusztrációjaként publikálja: egy brit modell most épp a Guardiannek köszönhetően adta akaratlanul az arcát egy rendhagyó orgiához.

A modellszakmában csak ritkán szabható meg, a megvásárolt képet milyen formában, milyen kommentárral jelenteti meg a felhasználó, így az illusztráció jellegű fotók esetében gyakoriak a vevő és a jogtulajdonos közti nézeteltérések. A brit Samantha Ovens egy 2011-es fotózásának eredményét épp a Guardiannak sikerült rendhagyó kontextusba helyeznie, mikor egy nátha-illusztrációnak szánt fotóját – melyen gondterhelt arccal egy drága pizsamában, párnák közt üldögél – egy "Gyakran fantáziálok arról, hogy idős, kövér emberekkel szeretkezem" című, szexuális problémákat boncolgató cikkben látta viszont.

A 38 éves modell Twitter-követői rögtön háborogni kezdtek, felváltva szidva a Guardiant és a planéta felelőtlen modell ügynökségeit. Pedig az ehhez hasonló szituációk benne vannak a pakliban, mikor valakiről illusztrációnak szánt fotók készülnek. A biankó termékként kezelt fotók utóéletébe a képek alanyának az esetek döntő többségében gyakorlatilag semmilyen beleszólása nincs és ezzel a modellek zöme ki is van békülve. "Több barátom és a párom anyja is ott volt, mikor ráakadtam a cikkre, benne egy tüsszentést imitáló fotómmal: mindenki nevetett, bár azért elég furcsa szituációról van szó. Az biztos, hogy sosem feküdnék le idős, kövér emberekkel, de egyébként sem szabad túl komolyan venni ezt az egészet" – kommentálta az esetet a Guardiannek Ovens, aki inkább annak örül, hogy Twitter-oldala a fotó publikálása óta határozottan jobban pörög.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!