Maja és azték műkincseket követel vissza Mexikó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mexikói kormány közölte, hogy a Bonhams maja és azték műkincseket felvonultató árverése tételeinek negyede hamis, a valódi műtárgyakat pedig jogi úton visszakövetelik az aukcióháztól.

A Bonhams szerdai New York-i aukcióján mintegy 155 műtárgyat, köztük azték, maja és más pre-kolumbiánus kultúrák kincseit árverezik el.  

A mexikói Nemzeti Antropológiai és történelmi intézet bejelentette, hogy kérték a Bonhams vezetőit, vonják vissza ezeket a műkincseket. Közölte, szakértői a katalógust tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy a tételek negyede hamis, azok "közelmúltban készített másolatok, azaz hamisítványok. A többi nemzeti örökségünk részét képezi."  

Hozzátették, hogy október közepe óta a mexikói ügyészekkel azon vannak, hogy "jogi és diplomáciai lépéseket tegyenek" a műkincsek visszaszerzésére. A műtárgyak egy része a Scott és Stuart Gentling magángyűjtemény részét képezi, számos műtárgy eredetigazolásánál az áll: 1980 előtt vásárolva. A többit aukciókon vette meg a két műgyűjtő.

Egy 1972-es mexikói törvény a közép-amerikai államban betiltotta régészeti leletek eladását, vásárlását, de engedélyezték, hogy néhány műgyűjtemény magánkézben maradjon, ha azt regisztrálják az illetékes hatóságnál.

Mexikó már a múltban is többször próbálkozott árverések leállításával, vegyes eredményekkel. 2013-ban például követelte, hogy a Sotheby's és a francia kormány állítsa le a Barbier-Mueller Gyűjtemény 51 pre-kolumbiánus  műtárgyának eladását, sikertelenül.