szerző:
Lukács Andrea

Péntektől nyitnak a budapesti karácsonyi vásárok, a legrégebbi és legnagyobb, Vörösmarty téri adventi piacon idén már 300 forintba kerül majd egy deci forralt bor. A 16 éves karácsonyi vásár kitalálója, Ifjú György elmesélte, hogy az első évben még pár tízezer forint volt a helypénz – mára ez több mint 700 ezer. És annak is van ötletünk, akinek derogál a forralt bor: mehet tojáslikőrpuncsozni Bécsbe.

Ifjú György szeretett volna egy "fahéjillatú" karácsonyi vásárt Budapesten. Az 1994 és 2000 között a Fővárosi Turisztikai Hivatal vezetőjeként dolgozó Ifjút a hvg.hu kereste meg, hogy meséljen a Vörösmarty téri azóta minden irányba túlcsorduló karácsonyi vásár indulásáról. "1998 előtt nem volt karácsonyi vásár olyan értelemben Budapesten, mint amilyen a bécsi Christkindlmarkt, vagy a Nürnberger Christkindlesmarkt" – mondta el Ifjú, "a kerületek saját kezdeményezéseként elszórva lehetett karácsonyi bódékba botlani". 

A mostani harmincasok gyerekkorukból még emlékezhetnek a rendszerváltás idejéből az Aranykapura, ami a városokban szétszórva (például az Örs vezér téren) a nyugati portékákkal seftelő kereskedőket gazdagította. Ezeken lehetett kikönyörögni a Jézuskától az olyan slágertermékeket, mint a nyúlfark-kulcstartó, a Kappa póló, a Cassucci farmer vagy az akkoriban még nagy kincsnek számító Milka csoki.

Örs vezér tere, 1981.
©

Ifjúnak és kollégáinak jóval később, az ezredforduló előtti években azért jutott eszébe egy nyugati mintára kialakított belvárosi vásár, hogy fejlődjön a városmarketing – ezt akkoriban még az önkormányzattal karöltve sikerült tető alá hozni, nem kellett például helyfoglalásért fizetniük, és a szervezők is nyomott árakon adták ki az egységes arculatúra tervezett bódékat az árusoknak.

"Pár tízezer forintba került a helypénz, ami már akkoriban is nagyon kevésnek számított" – meséli a szervező, akinek szívügye volt, hogy az árusok népi, iparművészeti termékeket áruljanak. Akkoriban csak és kizárólag a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság által népi iparművésszé minősített iparosok juthattak árusítóhelyhez.

1979 karácsonya a Vörösmarty téren: csak fa volt, vásár nem
©

Kevésbé volt zsúfolt az első években a vásár, Ifjú emlékei szerint akkoriban 30-35 bódét helyeztek el (a Vigadó tér felé néző oldalon nem volt még dupla sor) a Vörösmarty-szobor körül, melyet abban az évben először átlátszó műanyag fóliával bugyoláltak be a "hideg ellen", és ki is világították.

Forralt borral mérve

Akkoriban sokkal kevesebb volt a gasztronómiai blokk: "tizedannyiba kerülhetett a forralt bor" – mondja Ifjú, aki fájlalja, hogy mostanra elveszítette naivitását és ártatlanságát a karácsonyi vásár és kizárólag az üzleti érdekek számítanak a megvalósításnál. De jótékonykodni már akkor is lehetett, a Rotary Club forralt boros standja már 1998-ban működött, a legkedveltebb vásári itóka árából anno például kb. 1 millió forintot tudtak adományozni gyerekgyógyászatra.

Ifjú három éven keresztül szervezte az eseményt, melynek elmondása szerint az elejétől óriási sikere volt, és az ötödik évtől már nemzetközileg is elismerték.

Mára minden szempontból kinőtte magát a Vörösmarty téri adventi csinnadratta, amire állítólag már közel 600 ezren érkeznek mindenfelől. Megkérdeztük az idei szervezőt, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központot, és kiderült, hogy idén 40 bódén 121 kézműves kereskedő osztozik, ebből 10 bódé a csemegéké lesz, illetve két faházban kilenc karitatív szervezet kap helyet majd az egy hónapos időtartam alatt. A kézműves kereskedők részére pályázatot írtak ki májusban, amelyet négytagú, független szakmai zsűri bírált el. Fazekas Dorothy főszervező szerint komoly szűrőn estek át a jelentkezők, akiknek a száma nagyjából kétszeres volt a befogadóképességhez képest. A területen 650 és 750 ezer forintos bruttó bérleti díjakat kér a BFTK (tavaly az összeg 552 500 forint volt).

A Vörösmarty-téri tobzódás
©

A Fővárosi Önkormányzat idén 5 960 642 forintot szabott ki a Vörösmarty tér közterület használatáért, ez a díj már kulturális kedvezménnyel csökkentett költség (összehasonlításképpen: 2013-ban ez a díj csak kicsivel több mint másfél millió forint volt). A díj az idei évben egy újragondolt elrendezés következtében alakult így, fűzte hozzá Fazekas Dorothy, aki azt is elárulta, hogy a november 28-án nyíló vásáron 300 forintba kerül majd egy deci forralt bor. Ami kétszer annyi, mint tavaly például a Kálvin téren volt, de ugyanannyi, mint a legdrágább belvárosi karácsonyi vásáron, a Bazilikánál.

Alternatívák

Az utóbbi években több alternatív kezdeményezés is megvalósult a belvárosban. A Szent István téren például konkrétan azért alapítottak egy karácsonyi vásárt 2012-ben, hogy különbet mutassanak a Vörösmarty téri tömegnyomornál. Teljesen külön szervezés például a Fashion streetre telepedett puccos piac, ami szinte összenő a Vörösmarty térivel.

©

Olvassa el tavalyi vásármustránkat (árakkal-kínálattal)

A legfiatalabb karácsonyi vásár a belváros jelenleg legfrekventáltabb részén a Király utca Gozsdu udvari vonzáskörzetében található. A Centrál Passage-t már régóta használják hétvégente piactérnek (a Gardrób közösségi vásárt is itt rendezik meg), november 29-étől tíz hétvégi alkalommal a szokásos árusok az ünnepekre koncentrálnak majd. Előnye, hogy fedett, de mégsem beltéri, így megmarad a feeling, de az időjárási viszontagságokból csak a hőmérsékletet kell elszenvedni. A gasztrokínálatban a csoki, szörp, szalámi, lekvár, olajok, sajtok, zöldségkrémek dominálnak majd, a termékekben pedig a mai magyar dizájn.

De a WAMP sem marad ki a buliból, a Millenárisba befészkelődött dizájn-vásárnak is lesz adventi változata, az első november 30-án. A B csarnokban majdnem 150 kiállítóval versenyez a vasárnapi művészpiac a többiekkel.

Wiener Christkindlmarkt
©

És mi folyik Bécsben? Forralt bor helyett tojáslikőrpuncs

Bécsben már hetek óta tart a készülődés, és november 15-én el is dördült a startpisztoly, fényárban úszó mesevilág várja azóta a Bécsi Városháza előtt felállított karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt látogatóit, szokásosan kb. hárommillió külföldit és osztrákot. Itt 1975 óta tartják a híres-neves adventi vásárt, idén százötven standnál ékszerekben, karácsonyi dekorációkban, karácsonyfadíszekben, kézműves termékekben, kézzel készített édességekben és egyéb finomságokban dúskálhatnak az érdeklődők. Minden évben változó dizájnú egyenbögréből a Häferlből (3 eurós betéti díj ellenében) szürcsölhetik a forró italokat három, de inkább négy euróért (jelenlegi árfolyamon 1000 forint körül), a forralt bort azonban lenyomják a különböző puncsok, az Eierlikörpunsch (tojáslikőrpuncs) például az egyik legkedveltebb, de van narancs-, csoki- és mindenféle gyümölcspuncs is alkoholosan és alkoholmentesen.

Mi, azaz ki az a Christkind?
A "Christkind" nem keverendő az újjászületett Jézussal. A "Jézuska" az, aki Ausztriában, Svájcban és Németország egyes részen hozza az ajándékokat. Eredetileg Szent Miklós ajándékozott december 6-án a középkori hagyományok szerint, ám mivel a protestánsok elvetették a római-katolikus hagyományokat és a szentek tiszteletét, a "szent Krisztussal" helyettesítették a mikulást, és szárnyakkal, illetve glóriával ábrázolták az ártatlanságot sugárzó gyermeket. További szokásokkal egészült ki az évszázadok során a Christkind ajándékozó hagyománya, például az adventi koszorú és a karácsonyfa-állítás, de máig a lényege, hogy a kommercializált – Coca-Cola által 1930 óta hájpolt – Mikulással ellentétben a karácsonyi időszak szentségét szimbolizálja.

Egy tízperces sétára található a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között a másik híres bécsi vásár, ahol hetven standdal, tradicionális kézműves termékekkel és egyedi ajándékötletekkel felvértezve várja a látogatókat a Karácsonyi Falu nevet viselő Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platz. Főleg a fiatalabbak körében népszerű a Weihnachtsdorf im Alten AKH, ahol két curlingpálya is a rendelkezésükre áll.

A hagyományok elkötelezettje az Altwiener Christkindlmarkt auf der Freyung, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt. Itt elsősorban kézműves termékeket, üvegből készült dekorációs tárgyakat, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak. Szintén a minőségé a főszerep a néhány lépéssel odébb található Adventmarkt Am Hofon, ahol elsősorban igényes kézműves termékeket lehet találni a standoknál.

Karácsonyi vásár a bécsi 7. kerületben
©

Birodalmi kulisszák előtt kínál romantikus hangulatot a schönbrunni kastély előtt felállított karácsonyi vásár. A szortiment főleg hagyományos kézműves termékekből és kézzel készített karácsonyi dekorációkból áll, a hangulatot karácsonyi koncertek és bőséges gyerekprogram teszi teljessé. A barokk stílus kedvelőinek a Schloss Belvedere karácsonyi falujába is érdemes ellátogatni, ahol a standoknál Ausztria legkülönbözőbb csücskeiből és a környező országokból érkező vásározók is megfordulnak.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Spanyolországban is lakásokat épít a magyar ingatlanfejlesztő

Spanyolországban is lakásokat épít a magyar ingatlanfejlesztő

Felmentette a fukusimai atomerőmű vezetőit a bíróság

Felmentette a fukusimai atomerőmű vezetőit a bíróság

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

Most Puzsér hívta vitázni Tarlóst és Karácsonyt

Most Puzsér hívta vitázni Tarlóst és Karácsonyt

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek

Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek