szerző:
Balkányi Nóra

Új fejezetet kezd a Corvintető és a Müszi. A Blaha Lujza téri egykori nagyáruház két emeletén működő helyek között már megnyílt az átjáró: nemsokára a programjaikat is összecsiszolják, közös lett a tulajdonosuk is. Le lehet nyomni a bulinegyedet a Blaháról?

„A Kazinczyba 2003 környékén be se mertem menni este, olyan kihalt volt. A Szóda, a Szimpla, a Mumus kezdte kitaposni az utat, amin most mindenki jár. Az első külföldi fecskék is akkoriban jöttek: spanyolok, franciák, angolok. Közülük csomóan alapítottak jó érzékkel hosteleket” – mesél a VI. és VII. kerületi romkocsma negyed indulásáról a Corvintető ügy- és üzletvezetője, Kovács Attila. Ő a kezdetektől a Corvintető stábjában dolgozik, s annak mostani átvételekor a régi csapat zöméhez hasonlóan maradt.

Bársony Júlia
©

A Corvin-épület negyedik emeletén és a tetőteraszon működő Corvintető a harmadikon két és fél éve indult Művelődési Szinthez (Müszi) hasonlóan bérlő. A helyszínek üzemeltetését két kft. végzi, tavaly ősztől ugyanazokkal a tulajdonosokkal: a Müszi művészeti és gazdasági vezetője, Bársony Júlia és Kis Réka magántőke befektetésével szállt be, a tetőt üzemeltető Kft. korábbi tulajdonosai pedig otthagyták a projektet. Az épület nagy tereiben új kísérlet indul az alapvetően nappali, kulturális profilú Müszi és az éjszakai bulihelyszínként ismert Corvintető összefonódásával – tudta meg korábban a hvg.hu.

Centrumból perifériára: hét év tető

Az underground turistavezetők, a hostelek és a bulihelyek között a belvárosban olajozottan működik a fejsápolás hagyománya: a kocsmatúrák szervezői a bevitt külföldiek után kapnak pénzt. Kovács azt mondja, a Budapestet bulicélpontként ismerő turistacsoportok megjelenése tehát nem újdonság, a számuk csak megnőtt a Malév-csőddel és a fapados járatok beindulásával. „Már a Tető nyitásakor csőstül jöttek. 2008-2009 környékén volt nyarunk, mikor a közönség hetven százaléka külföldi volt. Akkor még a bulitengely közepén álltunk: a vándorlás a Zöld Pardon és a Margitsziget között ment, két-háromezer ember is megfordult nálunk. Most az jön ide, aki kifejezetten minket keres.”

A tető végállomásként éveken keresztül prímán működött, kiegészítette a még kevésbé tömegekre koncentráló, progresszív kulturális programjairól ismert romkocsma negyedet. Emellett több szerencsés adottsága is segített kiemelkednie a mezőnyből. „Akármi történjen is a várossal, a zenei stílusokkal itthon vagy világszerte, a tető mindig különleges helyszínnek fog számítani. Megvan az az előnye, hogy itt nem zavar senkit a hangos zene. A bulinegyed fő problémája a pincék szigetelése, a vita az önkormányzatokkal és a lakókkal. Itt ilyen problémák nincsenek” – mondja Terék Attila Azur, a Corvintető új programszervezője.

Corvin tető régen
©

2011-ben a West Balkán-tragédia hozott először komolyabb változást. „Leszűkült a közönségünk a számláló- és beléptetőrendszerrel. Most maximum 850 főt engedhetünk be, azelőtt nem volt ilyen létszámkorlátunk. Csomó lóvét is rá kellett költeni a helyre. Alapvetően most a négyzetméter, a mosdók és a személyzet száma határozza meg hatóságilag, hányan jöhetnek be” – magyarázza Kovács Attila.  Eközben folyamatosan erősödött üzletileg a Kazinczy-Wesselényi-Király utca Bermuda-háromszöge, majd pár éve gyors ütemben fejlődött fel a korábban szellemvárosként ismert Gozsdu udvar is. A Tető fokozatosan a centrumból a perifériára került.

2013-ban a korábbi tulajdonosok megújulással reagáltak a megváltozott körülményekre: megnyílt például a Kisterem, felkerült egy európai viszonylatban is ritka, hatalmas ledsor, javítottak a technikán. A Tető zenében - a nemzetközi trendeket is követve - még inkább az elektronika felé fordult, de az egyre masszívabb bulinegyed mellett ez sem segített újabbat ugrani. „Most mindenki megáll a belső kerületekben. Ha egy hely nem tetszik, át lehet menni pár méterrel arrébb. Aki kijön a Tetőig, annak nem lesz alternatívája. Remélem ez meg fog változni, például tényleg fokozatosan feljön a VIII. kerület” – foglalja össze a mostani helyzetet Kovács.

Államilag uralt piac

A zenészek és közönségük lehetőségeit szűkíti az említett tűzvédelmi szempont és a bulinegyedtől való távolság, de fontos a technikai felszereltség minősége is. Ezeket együtt – vagyis az ezer fő feletti befogadást és színvonalas lehetőségeket – most leginkább a Telekommal és a Petőfi Rádióval stratégiai partnerségben 2014-ben megújult Akvárium Klub képes biztosítani.

A színteret ismerő zenészek, szervezők és üzemeltetők általában profi, magas színvonalú szórakoztatóipari helyszínként emlegetik az Akváriumot, ami „kvázi állami támogatású intézményként” leuralja a piacot. Ugyan a drága bérleti díjak lehet, hogy nem tetszenek az ott fellépő csapatoknak, de a fix a gázsi és a minőségi lehetőség, a nagy buli ígérete vonzó.

Az Akvárium a legnagyobb

Az ex-Gödör Klub új nagytermében 1500, kistermében 700 fő fér el, plusz több százan élvezhetik a teraszon a színes füstpárát és a kiglancolt medencét. Összehasonlításképp a tavaly télen megnyílt, legnagyobbnak beharangozott, szintén menő elektronikára építő Tesla a Tetőnél nem sokkal kisebb, 700 fős helyszín. A Hajógyári-szigeten bezárt klubok pár éve több ezer szórakozni vágyót hagytak maguk után, a Tesla őket is kész lefölözni.

A technikai színvonalban a 11 éves A38 Hajó is élen jár. Viszont egyrészt már kiesik a negyedből (ahogy az amúgy léptékekkel nagyobb, viszont Soroksári úti Budapest Park, vagy a kisebb Dürer Kert és Zöld Pardon-utó Barba Negra is), másrészt csak 600-650 főt fogadhat be.


Értéket a teraszra

A bulinegyedben erős zenei – vagyis nem feltétlenül csak szórakoztató – profillal kisebb klubok működnek. Ezek közül több reagált a megváltozott körülményekre: ilyen például a Lärm vagy az egészen kicsi Beat on the Brat. Az utak így kétfelé tartanak: a masszívabb, szórakoztatóipari vállalkozásoknak nehéz megkerülnie az Akváriumot, a másik iránynak marad a kisebb közönségnek szóló, kísérletező új underground. Úgy tűnik, a régebben trend-diktáló és nagy tömegeket mozgató Tető most a Müszivel közösen az utóbbi vonalba áll bele. De csak fokozatosan.

A müszisek évek alatt kialakult állandó programmenetet vehettek át ősszel üzemeltetés közben. Ezt hozzányúlás nélkül tovább lehetne vinni, de a hosszabb távú terv más. Miközben megtartanák az éjszakai bulihelyszín funkciót (és az olyan régi rezidens csapatokat, mint a Rewind), szépen lassan változna is a Tető. Azur azt mondja, most ellenpólusai lehetnek a VI.-VII. kerület vendéglátásról és turistákról szóló negyedének.  A Müszi és a Corvintető két emelete között megnyílt a lift, de még szólni kell, ha itt járnánk át a két helyszín között. Hamarosan az ajtókat is kinyitják.

Müszi
©

Hogy pontosan mik az új irányok, arról még nem akar konkrétumokat mondani a Tető stábja.

„Nem sorolnék stílusokat és előadókat, Julival összedolgozunk. Egy ilyen összefonódást nem lehet egyik pillanatról a másikra lezavarni” – folytatja Azur. Aztán hozzáteszi: „Ősz óta pár dolog már kikopott magától, és mi is el kell engedjünk irányokat. A Müszi szellemiségét, a nyitottságot és a kísérletező szerepet szeretnénk felvinni a zenei programokba is. Nem az a cél, hogy csak a legpopulárisabb előadókat hívjuk meg. A Müszi kinőtte magát, a negyediken és a tetőn pedig van bőven hely, amit ki lehetne használni napközben is. Szeretnénk több értéket felvinni, és finoman, kis lépésekben haladni.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan