Mi betegíti meg gyermekeinket? – Ezek a leggyakoribb hazai gyerekbetegségek

Mi betegíti meg gyermekeinket? – Ezek a leggyakoribb hazai gyerekbetegségek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarországon évente közel 200 000 gyerek kerül kórházba. A KSH elemzéséből azonban kitűnik, hogy ezen esetek jó része megelőzhető lenne a megfelelő táplálkozási szokások és életvitel kialakításával.

A KSH 2015-ös Egészségjelentése szerint az újszülöttkori és a mentális problémák, a viselkedési zavarok, a táplálkozási hiánybetegségek, a bőrbetegségek, a balesetek és fertőző a betegségek a leggyakoribb megbetegedések a magyar gyermekek körében.

Az már a K&H Gyógyvarázs betegek világnapja alkalmából készült gyűjtéséből és kutatásából derül ki, hogy az említett megbetegedések tizedéért a mennyiségileg és minőségileg sem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. Az egyik legjellemzőbb ezek közül a vashiányos vérszegénység, de az öt év alatti gyerekek esetén a kórosan alacsony testsúly is jellemző, amelyek mind további egészségügyi problémákat okoznak hosszú távon.

©

A mentális és viselkedési zavarok a 15 év alatti korosztály 11%-át érintik. Ezen belül nagyjából hasonló aránnyal vannak jelen a depressziós, a szorongásos és a viselkedési problémákkal küzdő gyerekek. Sajnos ezen problémák egy részéért a szülők tehetők felelőssé. Az alkohol és droghasználat, az erőszakos viselkedés, a szexuális bántalmazások ugyanis mind jelen vannak a kiváltó okok között.

A negatív környezeti hatások szintén jelen vannak a gyerekbetegségek okai között. Ide tartozik például a légszennyezettség, a beltéri szilárd tüzelési égéstermékek használata, a kültéri porszennyezettség, valamint az egészséges ivóvíz és csatornázottság hiánya.

A szülők felelőssége tehát óriási a gyermekbetegségek megelőzésében, hiszen a nem megfelelő minőségű táplálkozás, a passzív dohányzás, a mozgásszegény életmód, a szobában működő szenes kályha mind negatív hatással van a gyermek egészségére.

*

Honnan ered és miről is szól pontosan a betegek világnapja?

A betegek világnapját II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11-én tartják. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya a 14 éves francia lánynak, Soubirous Bernadettnek Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. Február 11-én csoportosan kiszolgáltatják a szentséget azoknak, akik előzőleg kérik azt.

Hozzászólások