szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főváros az ország leghosszabb folyója, a Moldva két partján terül el.

A Prágai Vár és a Károyl híd
©
A főváros az ország leghosszabb folyója, a Moldva két partján terül el. Öt részre osztható: a Hradcany (azaz a várnegyed), a Malá Strana (a XIII. századi Kisoldal), a Staré Mésto (a gótikus Óváros), a Josefov (korábbi zsidónegyed) és a Nové Méstro (a XIV. századi Újváros). A város legtöbb látnivalója itt található, és a területeket összekötő Károly hídon. A látványosságokat könnyen végig lehet járni gyalog. De a város legismertebb helyén, az Óváros téren találhatunk olyan embereket, akik kis papírtáblán hirdetik, hogy megmutatják nekünk a város látványosságait. A szervezett túrát is választhatjuk, ha nem zavar a tömeg.

A prágai vár talán a legnagyobb ókori vár a világon: 570 méter hosszú, és több mint hét hektáron terül el. Találhatók itt paloták, templomok, galériák, szobrok és kertek. A IX. század óta ez a cseh kormány otthona, habár a nemrég leköszönt Václáv Havel inkább a külvárost választotta.
A váron belül található több építmény közül az egyik legnépszerűbb a gótikus Szent Vitus Katedrális, amelyet 1344-ben kezdtek el építeni. A gazdagon díszített templom gótikus tornyai messziről láthatók. Az alagsori kriptában cseh királyok és püspökök sírjai vannak, köztük IV. Károlyé is. Az itt található 21 kápolna közül mindenképpen érdemes megtekinteni a legszebbet, a Szent Vencel kápolnát.
A Szent Vitus Székesegyház
©


A vár területén belül, a 3. udvarban található a Királyi Palota, amelyet a X. században kezdtek el építeni. Az épület központja a lovagi és koronázási terem, amelyben a mai napig tartják az új elnök beiktatási ceremónijáját. A közelben terül el a királyi udvar, ahol a honvágytól szenvedő Habsburgok tollaslabda-pályákkal és gyönyörű virágokkal vették körül magukat.

Nem szabad kihagyni a világ egyik legnagyobb gyűjteményéből álló Játékmúzeumot, amelynek még az ókorból is vannak darabajai, és a földalatti bunkerhálózatot, amit 1950-ben építtetett a kommunista a kormányzás. A várnegyed közepén található Ferdinand Brokoff szobra 1726-ból, amely megemlékezik Prágának a pestissel vívott harcáról. Nem messze látható az a XVIII. században épült palota, amely most a külügyminisztérium otthona.

A várbéli séta leghangulatosabb része az Arany utcácska (vagy Aranyművesek utcája), ahol a várfalba épített 16. századi kis házikókat láthatunk a szűk, macskaköves utcán. Korábban aranyművesek lakhelye volt, ma természetesen turistákra szakosodott üzleteket találunk itt is.

A Petrin hegyen található a Strahov kolostor és könyvtár, amelyet 1140-ben kezdtek építeni, de csak a XVIII. században fejeztek be. Eredetileg kolostorként működött, de a kommunista kormány bezáratta, és börtönbe küldte a legtöbb szerzetest. Ma már kiállítóteremként használják, azonban az utóbbi években kezdenek visszatérni a szerzetesek.

Az Orloj
©

A X. század óta Prága szíve a Staré Mésto (Óváros), amely annak ellenére gyönyörű, hogy turisták tömege látogatja, és túlzottan elüzletiesedett.
Az Óvárosház téren van az öreg városháza, amelyet még 1338-ban alapított Luxembugi János. A városháza egyre növekedett, ahogy az évszázadok alatt számos házat építettek egybe. 1945-ben a nácik lerombolták a gótikus kápolnát és a neogótikus északi szárnyat. A kápolnát később rekonstruálták. Az építmény legnépszerűbb része, az Orlojm melyet eredetileg 1410-ben helyezték üzembe. Az óra előtti téren minden egész órakor hatalmas tömeg gyülekezik, mert akkor látható a híres órajáték az apostolokat, és a homokórát és harangokat mozgató halottakat ábrázoló figurákkal.

A Moldván több híd ível keresztül, közülük a leghíresebb a 14. sz.-ban épült Károly híd. A város legöregebb hídja több mint 600 éve állja a közlekedők rohamát. A híd két oldalát számos híresség szobra szegélyezi. Miközben a látványban gyönyörködünk, azért vigyázzunk a táskánkra is, mert rengeteg zsebtolvaj dolgozik itt. A híd megóvása érdekében autók már nem járnak rajta, és a vízi hordalékok ellen is védik a azt. A híd magasabb (Óvárosi) tornyához igen hasonló az innen néhány perc sétára található 1475-ben épült lőportorony amely szintén hozzájárult Prága "ezertornyú" nevéhez.
Károly híd
©

Az Újvárost 1348-ban IV. Károly alapította, akkor főleg kereskedők és kézművesek lakták. A XIX. században a külső megerősítést lerombolták, és akkor tervezték meg mostani, modern külsejét. Itt található a Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Színház és az Állami Operaház. Érdemes megnézni a Vencel teret, amely a modern Prága központja, rengeteg bolt, hotel, mozi, iroda, étterem és kávéház található itt. Ha valaki vásárolni szeretne, akkor ez kitűnő hely arra. 
A 750 méter hosszú és 60 méter széles tér nagy szerepet játszott a XX. századi cseh történelemben. 1969-ben itt gyújtotta fel magát egy diák, Jan Palach tiltakozásul a varsói szerződés és az elnyomás ellen. 1989 novemberében pedig ezen a téren kezdődtek el a megmozdulások, amelyek a Bársonyos Forradalomhoz, és a kommunizmus bukásához vezettek.

Érdemes ellátogatni a zsidónegyedbe, és megnézni a régi városházát, a zsinagógákat és a zsidó temetőt. Az 1270-ben épült Régi-új Zsinagóga Európa legöregebb működő zsinagógája. Ha bemegyünk, készüljünk fel, hogy a férfiaknak sapkát, kalapot kell venniük (ami azért kapható a bejáratnál). A régi zsidótemető Európa egyetlen megmaradt zsidó temetkezési helye. Körülbelül 12 000 barokk, reneszánsz és gótikus sír található itt egymás tetején, mivel a helyhiány miatt így temetkeztek régen. A temetőt 1478-ban alapították, és körülbelül 100 000 embert temettek ide.

Csehországi útinaplókPrága térképe:


View Larger Map

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rónai Sándor: Nem az a lényeg, manipulálták-e a gödi felvételt, hanem az, amit hallunk rajta

Rónai Sándor: Nem az a lényeg, manipulálták-e a gödi felvételt, hanem az, amit hallunk rajta

Többtucatnyi koronavírus-fertőzöttet találtak egy norvég turistahajón

Többtucatnyi koronavírus-fertőzöttet találtak egy norvég turistahajón

Új testkamerás videó került elő George Floyd haláláról

Új testkamerás videó került elő George Floyd haláláról