szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A 47 éves Ildikó szabadúszó idegenvezetőként...

A 47 éves Ildikó szabadúszó idegenvezetőként, tolmácsként és újságíróként már 25 esztendeje él a cseh fővárosban és annak ellenére, hogy a szíve húzza Magyarországra, nem fukarkodott a dícsérettel, amellyel Prága szépsége előtt adózott. 

©

Mivel foglalkozol?
Felvidéken születtem, ott érettségiztem egy magyar tannyelvű középiskolában, eredetileg egyetemre szerettem volna járni Prágában, de nem vettek fel, aztán valahogy itt ragadtam. Idegenvezető, tolmács, újságíró vagyok.
 
Meddig tervezel maradni?
A szívem nagyon húz magyar környezetbe, viszont szeretem a munkámat, ami ideköt..Idövel szeretnék legalább egy hétvégi házat valahol magyar honban,szóval még nem tudom..

Egyedül laksz, többen van családdal?
Egyedül lakom egy szoba-konyhás lakásban, a barátom és a felnőtt fiam szintén külön laknak.
 
Mit szeretsz a legjobban abban , hogy ott laksz?
A rengeteg lehetőséget, s azt, hogy ez a város olyan multikulturális. Imádom, hogy este 10-kor is be lehet ülni egy vendéglőbe, vagy egy kis boltba. Szeretem, hogy az egész belváros gyönyörű, egy valóságos kis ékszerdoboz, ráadásul az egész kényelmesen bejárható gyalog.
 
Mit szeretsz a legkevésbé ott?
Azt, hogy csehül állnak a dolgok! Vagyis a cseh mentalitást, mivel a csehek sokkal hidegebbek, zárkózottabbak, mint mi magyarok, nehezen tegezödnek, a gyerekek is jó napot köszönnek, csókolom nem létezik, nemcsak szóban, de a gyakorlatban sem. Kezdetben még a legjobb cseh barátnőim sem mindig értették meg, hogy miért vagyok ennyire közvetlen. Az átlagos cseh férfiak pedig valóságos anti-gentlemanek, nincs bennük tűz, spórolósak és nincs stílusérzékük, ami az öltözködést illeti.
 
Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
Csupán néhány dolog, ami hirtelen eszembe jut: a magyar színházak, mozik, könyvesboltok, antikváriumok, ezoterikus és egyéb önismereti klubok, a magyar barátaim, a magyar férfiak, a a magyar mentalitás, a termálfürdök, a Margit-sziget, a Palatinus strand, a vásárcsarnokok, az igazi magyar vendéglők, kávéházak, a bor-, pogácsa-, gesztenye-, rétes-, pálinka-, kolbász- és egyéb fesztiválok, a dinnye, a főtt kukorica, a magyar paprika és paradicsom, a szőlő és még sorolhatnám!

Látkép a prágai várból
©

Szerinted miért érdemes ebbe a városba utazni turistakent?
Mert nagyon romantikus, középkori hangulatú város, tulajdonképpen szabadtéri építészeti múzeum, sok parkkal, kerttel, galériával, múzeummal, sörözővel.
 
Mi az amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató ismerősnek, barátnak?
Ha csak 1-2 napra jön valaki, akkor feltétlenül megmutatnám neki a Strahovi kolostort, a Várat, a Kampa-szigetet, a Károly-hidat, az óvárosi teret, a zsidónegyedet, a Lőportornyot. Különben még a Břevnovi-kolostort,a Királyi-kertet a Labdaházzal (melyen ott van a kommunista felújítás nyomaként, a sarló és a kalapács), a Fehér-hegyi Csillag-kastélyt, a Troja-kastélyt, a Mucha Múzeumot, a Wallenstein-kertet, a Petřín-hegyet, a Nerudova utcát, a Szent Miklós-templomot, a Křižík-szökökutat, a Laterna Magika Színházat, a Lucerna-palotát, a Bertramka-villát /Mozart Múzeum/, a žižkovi Tévétornyot, a Lövész-szigetet, a Cseh Kubizmus Múzeumát, a prágai Kisjézust, a Vrtba-kertet, és még sorolhatnám.

A prágai Lőportorony
©

Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
A barokk Troja kastély a gyönyörű parkjával, ahová a Stromovka parkon keresztül lehet átsétálni. Itt található egy a botanikus kert és az állatkert is. A Divoká Šárkában a hatalmas sziklás hegyek mellett ha végigsétálunk, egy jó kis söröző vár ránk a gesztenyefák alatt. Nagyon érdekes könyvpiramis található a Városi Könyvtárban (Mariánské náměstí), amely a tudás feneketlen kútját szimbolizálja. Kitünő görkori pálya van Modřanyban, a Nestlé csokigyár mögött, a Vltava partján! Van egy Žluté lázně (sárga fürdő) nevű hely a Vltava partján (Modřanská ulice), ahol rengeteg söröző, sportpálya, játszótér, kolbászsütő található, s ahol hatalmas fahintákban üldögélve lehet sörözni!

Mi az, amit nem érdemes megnézni, annak ellenére, hogy benne van az útikönyvekben?
Ilyet nem tudok mondani..

A lakóhelyed környékén (30-50 km-es körzetben) milyen látnivalókat ajánlanál?
A Konopiště kastélyt feltétlenül, amely körülbelül 30 km-re van Prágától, Ferenc Ferdinánd d`Este főherceg, osztrák-magyar trónörökös családi székhelye volt. Esetleg a prúhonicei kastélyt, mely útba esik a D1-es autópályán jövet-menet, 250 hektáros kertje, az Arborétum Európa egyik legjelentősebb és a világ egyik legnagyobb növénygyűjteménye.
 
Van-e kedvenc kávezód, éttermed, szórakozohelyed? Milyenek?
Kedvenc kávézóm a „Gyönyörü veszteségek” (Náprstkova ulice), ez az egyetlen hely, ahol a kávézó neve magyarul is ki van írva a bajárati ajtóra. Kedvenc éttermem a Radost (Bělehradská ulice), de ez vegetariánus; amennyiben tipikus, knédlis cseh ételre vágyom a Smíchovský radniční sklípek-et szoktam meglátogatni (Presslova ulice). Nosztalgia zenére a Lucerna Music Bárban (Vodičkova ulice) lehet kitünően táncolni, a Tropisonban pedig latin-amerikai zenére lehet koptatni a parkettát, mely a Revoluční utcában található, a Kotva áruház mellett.

Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk felétek?
A zsebtolvajoktól kell óvakodni, főleg a zsúfolt helyeken!
 
Mire készüljön fel egy magyar turista, aki odalátogat?
A cseh pincérek egyes helyeken úgy gondolják, hogy a magyar turista biztosan nem adna elegendő borravalót nekik, ezért a biztonság kedvéért előre felszámolják a körítést is (kechup, olivaolaj, stb.), még akkor is, ha csak sört fogyasztott a kedves vendég. Jól meg kell nézni, hogy hol váltunk pénzt, általában nem érvényes az az árfolyam, amelyet a bejáratnál a táblán feltüntettek, ezzel csak odacsalják a mit sem sejtő áldozatot! Ajánlom ezért a Vencel téren a 30-as házszám alatt (vigyázat mindig a kék színű szám az érvényes, a piros a telekkönyvi jelzés) található Stýbl-passzázst.
 
Te hová szeretnél elutazni?
Leginkább Kubát, Egyiptomot, Spanyolországot és Törökországot szeretném meglátogatni.

-JB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!