HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A coming out közegészségügyi kérdés.

A szexuális identitásukat nyíltan vállaló leszbikusoknál, melegeknél és biszexuálisoknál (lmb-knél) alacsonyabb a stresszhormon szintje, és ők kevesebb szorongásos, depressziós és kiégési tünetet mutatnak, mint „rejtőzködő” társaik – állítja laborvizsgálatokra hivatkozva egy kanadai kutatócsoport.

A Montreali Egyetem és a helyi Lafontaine Kórház stresszkutató intézetének munkatársaiból álló csapat 87 vizsgálati személy pszichológiai felmérése, illetve vér-, nyál- és vizeletmintái alapján jutott erre a következtetésre.

De ami meglepőbb: a kutatók várakozásaival ellentétben a meleg és biszexuális férfiak kevesebb depressziós és stressztünetet mutattak, mint a heteroszexuálisok.

A szexuális stigma okozta stressz miatt az lmb-k hatékonyabb megküzdési stratégiák kialakítására kényszerültek – kínálnak magyarázatot a jelenségre a kutatók.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a coming out valószínűleg csak a nyílt társadalmakban hoz magával kedvező egészségügyi hatásokat, mert ahol a társadalompolitika nem toleráns, ott az előbújás hatásai épp ellenkezőek lehetnek.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!