HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az empátia vagy az érzelmeink szerepéről szóló kötetek mellett több olyan személyes sorsot feldolgozó történet is bekerült az idei pszichológiai újdonságok közé, amelyek a főhős küzdelmein túl önmagunkhoz is közelebb vihetnek. Íme, karácsonyi könyvajánlónk.

1. Susan David: Érzelmi rugalmasság

Mi a negatív érzelmek pozitív oldala? Így is lehetne összefoglalni, miről szól az érzelmi életet kutató neves pszichológus, Susan David könyve. Merthogy a szerző azt mutatja meg, mennyire hasznosak lehetnek a negatív érzelmeink, feltéve, hogy nem esünk bele ezeknek – a kétségeknek, a félelmeknek vagy a haragnak – a csapdájába, és nem hagyjuk, hogy olyan célok irányítsanak minket, amelyek nem szolgálják az érdekeinket.

©

Az érzelmekkel való bánásmódot – a BMW-től és a Shelltől a Pfizeren át a Microsoftig és a Google-ig – a világ legnagyobb multijainak oktató szakember könyvének fő üzenete: hogy a boldog élet titka a helyes önismeret, első látásra nem túl forradalmi. Ám a szerző ezen nem csupán azt érti, hogy ismerjük meg a tulajdonságainkat és képességeinket.

Szerinte az életben való sikerességünket végső soron az határozza meg, miként viszonyulunk az érzelmeinkhez és a gondolatainkhoz, mert ez a viszonyulás befolyásolja mélyrehatóan a kapcsolatainkat, karrierünket, boldogságunkat és egészségünket.

Vagyis Susan David olvasatában kulcsfontosságú a címben is emlegetett „érzelmi rugalmasság”, ami azonban korántsem a negatív érzelmek és gondolatok elfojtását jelenti. Sokkal inkább azt, hogy tanuljunk meg őszintén, nyitottan szembenézni velük, majd elengedni őket, hiszen ezen az úton találhatjuk meg azokat a valódi értékeket, amelyek segítségével teljes életet élhetünk.

2. Terapeuták esetei

A terápiás rendelők titokzatos világába kalauzol el minket az az idén indult könyvsorozat, amelynek egyszerre három története is a könyvesboltokba került. Akit érdekel, hogyan zajlik egy pszichoterápia, aki szereti a megrázó gyógyulástörténeteket, netán kacérkodott már a gondolattal, hogy maga is felkeressen egy szakembert, de eddig nem volt ehhez mersze, annak mindenképpen érdemes kezébe venni a három kis kötet valamelyikét.

A három terapeuta
©

Edinának a felesleges kilókkal folytatott évtizedes és kilátástalan küzdelmeit, a koplalás- és falásrohamok váltakozását, illetve gyógyulástörténetét meséli el Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus a Lenyelt vágyak című kötetben. A beszélgetések egyszersmind bepillantást engednek a különféle függőségek ördögi köreibe is.

A 36 évnyi sikeres amerikai karrier után hazatérő Jenő a halál árnyékában – onkológiai kezelésének elején – dönt úgy, hogy megpróbálja tisztázni életét. A múlt meg nem oldott konfliktusaival, családi démonaival való viaskodására Nógrádi Csilla klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus kíséri el, amint arról beszámol A fattyú című kötet.

Tímea is a halállal küzd, bár másképp: ő nyolc évvel korábban elhunyt kisfiát, Tomit képtelen elgyászolni. Olyannyira, hogy ez megbénítja egész életét, érzéseit, kapcsolatait – derül ki az Olvadás című kötetből. A három éven át húzódó terápia történetét Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta osztja meg az olvasókkal.

©

Az esettanulmányok egyébként korántsem belterjesek, mivel a laikusok számára is érthetően elmagyarázzák a jelenségek és a beszélgetések szakmai hátterét. Másrészt az olvasó egyszer csak azon kapja magát, hogy a puszta kíváncsiskodáson túl észrevétlenül be is vonódott az adott gyógyulási folyamatba. Az együttgondolkodás pedig jó alkalom, hogy mindenki önmagán is eltűnődjön: a saját kapcsolatain, függőségein, félelmein.

3. Orosz Ildikó – Oravecz Lizanka: Lizanka

Aki kíváncsi a tanulságos élettörténetekre, vagy úgy érzi, itt az ideje tisztán látnia az autizmus (pontosabban: az autizmus spektrum zavar) témakörében, az ne hagyja ki a Lizankát. Ez a könyv „hiteles, őszinte írás, mely nemcsak egy igen érdekes és értékes sorsot tár elénk, hanem élményszerűen tanít is az autizmusról”.

©

Ráadásul az első olyan magyar nyelvű könyv, amely – a sok férfiközpontú eset után – egy autizmus spektrum zavarral diagnosztizált nő életútját tárja az olvasó elé. A korábban súlyos pszichiátriai problémákkal (félre)kezelt Lizankáét, aki 32 évesen tudta meg, valójában miért érezte magát mindig is kívülállónak.

A kötetben a főhős megrendítő őszinteséggel mesél saját botlásairól, és hogy miként volt képes megtalálni a helyét a világban kitartó önismereti munkája, képességeinek és korlátainak feltérképezése révén. Menet közben pedig feltárul a hazai pszichiátriai ellátórendszer is a maga pőreségében. A személyes sorson túl a kötet további szempontokkal is gazdagítja az olvasó horizontját a témában. Lizanka szerzőtársa, Orosz Ildikó újságíró két neves hazai autizmus-szakértővel készített interjút, és megszólaltatja Lizanka édesanyját is, hogy ő miként birkózott meg a lánya különcségével.

4. Amber Hatch: Mindfulness szülőknek

Hogyan lehetünk boldog, kiegyensúlyozott szülők, amikor annyi stresszel (is) jár a gyermeknevelés és a családi élet? Alighanem sok szülőt (vagy szülőnek készülő felnőttet) gyötör ez a dilemma, különösen akkor, ha szembesülnek a hétköznapok apró bosszúságaival, összeegyeztethetetlen programjaival, fárasztó mókuskerekével. Ezeken a gondokon segíthet át Amber Hatch új könyve, amely a manapság igen divatos mindfulness, vagyis tudatos jelenlét elveit ülteti át kifejezetten a gyermeknevelés gyakorlatába.

©

A saját bevallása szerint a gyermekáldás idején önmagát és egész életét átértékelő szerző személyes, mégis könnyen emészthető stílusban ad tanácsokat leendő és gyakorló kisgyermekes szülőknek.

Olyan praktikus témákat tárgyal egyebek mellett, mint: hogyan őrizzük meg a nyugalmunkat kritikus helyzetekben; miként alakítsunk ki szorosabb kapcsolatot a gyerekeinkkel; hogy kezeljük a mindennapos stresszt és a konfliktushelyzeteket; mit tegyünk, hogy javítsunk a családunkkal való kommunikáción; vagy milyen módszerekkel alakítsuk ki saját meditációs gyakorlatunkat?

Ez utóbbi kérdésben annál is hitelesebben csengenek Hatch tanácsai, mivel elmondása szerint szülése előtt kezdett naponta meditálni, amely szokását máig megtartotta. Az elvek és ötletek tárháza egyébként nem csupán a gyakorló szülőknek jöhet jól a nehéz napokon, hanem akár nagyszülők vagy nevelők is haszonnal forgathatják.

5. Roman Krznaric: Az empátia ereje

„Létezel, tehát vagyok” – hangzik a mottója az ausztrál származású, népszerű filozófus könyvének. De miért fontos számunkra az empátia – azon túl, hogy meghatározó szerepet játszik abban, kik is vagyunk valójában. Krznaric szerint azért, mert ez a 21. század (egyik) nélkülözhetetlen tulajdonsága, hiszen, ha képesek vagyunk a másik helyébe képzelni magunkat, javul az életminőségünk, harmonikusabbak lesznek a kapcsolataink, és új megvilágításba kerülnek az élet legfontosabb kérdései.

©

A szerző a pszichológia, az agykutatás, a társadalomtörténet és más szakterületek empátiával kapcsolatos kutatásait áttekintve ásta bele magát a témába, és vezeti át rajta olvasóit lebilincselő stílusban.

Ebben egyebek mellett az is segítette, hogy terepmunkája során az élet legkülönbözőbb területein tevékenykedő embereket ‒ befektetési bankárt, rendőrtisztet, hajléktalant ‒ kérdezett meg az empátiával, illetve annak hiányával kapcsolatos élményeikről.

 

Roman Krznaric, aki az újszerű önsegítő könyveiről ismert londoni The School of Life alapító tagja, olyan fontosnak tartja a témát, hogy nemrégiben létrehozta a világ első empátiamúzeumát is. Itt különféle művészeti projektek keretében élhetjük bele magunkat mások nézőpontjába, például abba, hogy milyen éveket börtönben tölteni, vagy gyermekként Teheránban felnőni.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 


 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Véget vetne a helyi fideszes propagandának a nagykanizsai ellenzék

Véget vetne a helyi fideszes propagandának a nagykanizsai ellenzék

Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Tujázó fiatal lányt videóztak a 4-es, 6-oson

Tujázó fiatal lányt videóztak a 4-es, 6-oson

950 lóerős szabadidőautók még az Autobahnon is tiszteletet parancsolnak - videó

950 lóerős szabadidőautók még az Autobahnon is tiszteletet parancsolnak - videó

WHO: A tánc és az éneklés javíthatja az emlékezetet

WHO: A tánc és az éneklés javíthatja az emlékezetet

Kálmán Olga: Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is

Kálmán Olga: Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is