HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ebben nagyon különbözünk egymástól.

Még a 21. században is sokan hisznek olyan jelenségekben, mint a telepátia vagy a jövendőmondás.

A tudomány hívei szívesen magyaráznák mindezt az értelmi képességek és az iskolázottság hiányával, de a Chicagói Egyetem munkatársai, Stephen Gray és David Gallo kutatása szerint inkább a gyengébb elemzőképesség lehet a felelős.

A szkeptikusok és a parajelenségek híveinek gondolkodásában mutatkozó különbségek vizsgálatához először kétezer fős online felmérést végeztek.

Kezdetben az ilyen típusú hitet, a megismerés szükségletét (hogy mennyire élvezik a szellemi kihívást) és az élettel való általános elégedettséget mérték.

Majd az erősen hívők és az erősen szkeptikusok közül 50-50 hasonló jegyekkel rendelkező személyt hívtak meg a második szakaszba.

Ekkor az emlékezetüket és az elemzőképességüket vizsgálták.

Eredményeik szerint a két csoport emlékezeti jellemzői hasonlóak – a hívek például nem fogékonyabbak hamis emlékekre, mint a kétkedők –, az analitikus feladatokban azonban jobbak voltak a szkeptikusok.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!