HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A megoldás az empátiában rejlik.

Hogyan lássunk a másik szemével? Ehhez ad segítséget a Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb filozófusaként emlegetett Roman Krznaric, amikor magyarul most megjelent, Az empátia ereje című könyvében felsorolja, mi a kivételesen empatikus emberek hat jellemzője, és hogyan dolgozhatunk azok fejlesztésén.

1. Empatikus gondolkodás

Tegyük magunkévá azt a felismerést, hogy az empátia az emberi természet szerves része, egész életünk során fejleszthető képesség. Kezdjük figyelni például magunkat és másokat, hogy mikor viselkedünk empatikusan és mikor esik nehezünkre.

2. Képzeljük magunkat a másik helyébe!

Tudatosan törekedjünk arra, hogy mások helyébe képzeljük magunkat – ideértve az „ellenségeinket” is, mondjuk a kellemetlenkedő főnökünket vagy egy nehéz családtagunkat. Próbáljuk elfogadni emberi mivoltukat, egyéniségüket, látásmódjukat.

Eltérő életmódok tanulmányozása
©

3. Tapasztalatgyűjtés

Tanulmányozzunk a sajátunktól eltérő életmódokat és kultúrákat: váljunk ezek közvetlen részesévé, tegyünk empatikus felfedezéseket, működjünk együtt a különböző társadalmi rétegekkel. Nem feltétlenül kell Patricia Moore vagy Mahátma Gandhi nyomdokaiba lépnünk, néha elég, ha csatlakozunk egy hajléktalanokat segítő szervezethez, vagy kapcsolatot keresünk fogyatékkal élő emberekkel.

4. A társalgás művészetének gyakorlása

Forduljunk érdeklődéssel az idegenek felé, figyelmesen hallgassuk meg őket, ne rejtsük el az érzéseinket! A vég nélküli internetes csevegések helyett próbáljunk valódi, személyes beszélgetéseket kezdeményezni, amelyekben elsősorban a kíváncsiság jellemez minket, nem pedig az önkifejezés vágya.

A kíváncsiság jellemezzen minket
©

5. Utazás a karosszékben

Merüljünk el mások gondolatvilágában a művészet, az irodalom, a film, a fotóművészet és a közösségi oldalak segítségével. A Nyugaton a helyzet változatlan-tól az Életrevalók-ig számtalan film, könyv, festmény és fotó alkalmas arra, hogy tudatosan beleélhessük magunkat mások teljesen eltérő élethelyzetébe, gondolatvilágába.

6. Csináljunk forradalmat!

Annak érdekében, hogy társadalmi változást idézzünk elő, igyekezzünk tömegméretekben terjeszteni az empátiát. Fejlesszük empatikus képességünket, hogy a maga természetes valójában legyünk képesek elfogadni a világot.

 

Az empátia ereje című könyvet – és még három másikat – most olcsóbban megvásárolhatja a HVG Extra Pszichológia idei első számában található kuponkóddal.

©

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!