HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

„Házilag ne kísérletezzünk a nárcisztikus ember gyógyításával” – ajánlja Orvos-Tóth Noémi pszichológus. A most megjelenő, Egy nárcisztikus hálójában című könyv szerzőjének közelgő szalonestje előtt tettünk fel néhány kérdést.

HVG Extra Pszichológia (HVG): A nárcizmus bizonyos fokig rendben van, hiszen az az egészséges, ha jó véleménnyel vagyunk önmagunkról, ha mozgósítani tudjuk magunkat a céljainkért, vágyainkért. Honnan kezdve mondhatjuk, hogy valaki nárcisztikus?

Orvos-Tóth Noémi (O-T.N): A nárcizmusra is igaz: az arany középút lenne az üdvözítő. A túl sok éppolyan elviselhetetlen, mint a túl kevés. Az előbbibe a környezete rokkan bele, az utóbbiba maga az egyén. A nárcisztikus érzések, viselkedésminták tehát nem önmagukban üldözendők, mert nem ördögtől valók. Az egészséges önbecsüléshez, a kreativitáshoz, a kitartáshoz kell, hogy higgyünk önmagunkban, hogy képesek legyünk pozitív képekben gondolkodni a személyiségünkről. Megfelelő adagban ez éltető erő, amire mindnyájunknak szüksége van. Probléma abból adódik, ha már csak magunkról tudunk gondolkodni, ha elvész az igazán mély érdeklődésünk a másik ember iránt, ha a kapcsolat kizárólag énerősítő funkciót tölt be: szeress, csodálj, szolgálj, érts meg, támogass, higgy bennem – és cserébe ne várj semmit. Ez a nárcisztikus kapcsolatok belső logikája. Az adok-kapok helyébe az „add, ami nekem kell” parancs lép. A túlzott nárcisztikus vonásokkal jellemezhető ember belső bizonytalanságai, hiányai miatt önmagára fixált, saját kis univerzumának közepén áll, és ebből a pozícióból nem is nagyon képes kilépni. Bármi történik, mindig az a kérdés, rá milyen hatással vannak az események, neki mit jelent, ő mit profitál, vagy éppen nem profitál belőle.

HVG: Mit jelent pontosan a nárcisztikus személyiségzavar, és mennyire gyakori?

Orvos-Tóth Noémi
©

O-T.N: A nárcisztikus személyiségzavarról akkor beszélünk, ha az extrém egocentrizmus, a grandiozitás, és feljogosítottság érzések mélyen a személyiségbe ágyazottan jelennek meg, vagyis már a személyiségfejlődés során ebbe az irányba torzul a rendszer. Akik ebben a személyiségzavarban szenvednek, jellemzően ritkán élnek meg empátiát. A másik igényeitől, érzéseitől távol tartják magukat, az érzelmi egymásra rezonálás nem az ő műfajuk. A nárcisztikus ember annyira éhes a csodálatra, hogy tevékenységeinek nagy részét ennek az igényének a kielégítése mozgatja. Ha nem kapja meg, ha hétköznapiságával kénytelen szembesülni, úgynevezett nárcisztikus dühvel reagál. Ez egészen érthetetlen lehet a partner vagy a környezet számára. Gyakran jelenik meg az irigység érzése, vagy az a fantázia, hogy mások irigyek rá, hiszen ő sokkal többet elért, magasabbra jutott, mint a környezetében bárki. Felszínes kapcsolataiban általában lehengerlő, és könnyen elbűvöli a közönségét. Ebben segít neki a humor, az (ál)szerénység, a jópofa és magabiztos viselkedés – így a környezetében sokan tekintenek rá csodálattal. Általában ki is alakítja maga körül a privát kis rajongótáborát, akik ellátják a napi szinten igényelt pozitív visszajelzésekkel. Közelebbről megismerve azonban kiderül, hogy valójában a mások feletti dominanciára megy ki a játék, a többiek arra kellenek, hogy rajtuk keresztül saját nagyszerűségét élhesse meg. Gyakoriságáról megoszlanak a vélemények, a kóros nárcizmus gyakoriságát hivatalosan 1%-ra becsülik, ám a kevésbé kóros, de a környezet számára már megterhelést jelentő sávba valószínűleg jóval többen tartoznak. És még egy fontos dolog: senki nem azzal az elhatározással születik, hogy nárcisztikussá válik. A korai kapcsolati tapasztalatok - amelyeknek sokkal inkább elszenvedői, mint alakítói vagyunk - kövezik ki az utat a nárcisztikus működés felé. Az önimádó ember bár másoknak sok fájdalmat okoz, valójában maga is áldozat.

HVG: Milyen az együttélés egy ilyen szülővel, partnerrel, és lehetséges-e vele a boldogság?

O-T.N: Együtt élni egy nárcisztikus személlyel komoly lelki megterhelést jelent. A közeli kapcsolatban jó eséllyel lelki sérülések széles tárházat gyűjtjük be. A legújabb kutatások sorra bizonyítják: egy kapcsolatban ugyanúgy traumatizálódhatunk, mint amikor egy súlyos sérüléssel járó balesetet vagy földrengést szenvedünk el. Ráadásul a sérülések egészen hosszan, akár éveken, évtizedeken át is képesek megkeseríteni az életünket. A PTSD (poszttraumás stressz zavar) tünetei a nárcisztikus kapcsolat vége után is kimutathatók. A legtöbb gondot általában az jelenti, ahogy fentebb már elhangzott, hogy míg a nárcisztikus a külvilág felé vonzó, elbűvölő képet mutat magáról, addig a zárt ajtók mögött megjelenik a mogorva, elutasító vagy kritizáló énje. Ez a kettősség sokszor azt az érzést kelti a hozzátartozóban, hogy valamit rosszul csinál, neki kellene megváltoznia, vagy jobb emberré válnia, hogy végre elnyerje a másik szeretetét. A nárcisztikus használó és kihasználó viszonyulásában rengeteg hamisság, hazugság vagy elhallgatás is megjelenik, ami a partnerben darabokra zúzza a biztonság élményét. Ebben a konstellációban a boldogságra vajmi kevés esély van. Pozitív kimenetre leginkább akkor számíthatunk, ha a nárcizmus enyhébb formájával állunk szemben, és mind a nárcisztikus, mind a hozzátartozó hatékony terápiás segítséget kap.

HVG: Hogyan vehetem észre magamon, hogy nárcisztikus vagyok?

O-T.N: Egy igazi nárcisztikus ritkán csap a homlokára, hogy „ejnye, én aztán tényleg csak magammal vagyok elfoglalva, mások érzéseire magasról teszek”. Ilyen forgatókönyvvel bevallom, még nem találkoztam. A legtöbb esetben inkább a környezet jelzi, hogy kimerült, elege van az egyoldalú adásból, és igénye lenne a kölcsönösségre. A legjobb tehát, ha fülünk van a hallásra. Abban az esetben, ha a hozzánk közel állók panaszkodni kezdenek, mert elhanyagolva érzik magukat, vagy úgy érzik, nem vagyunk elég empatikusak, mielőtt egy vállrándítással elintéznénk a dolgot, érdemes kicsit elgondolkodnunk, és akár szakembert felkeresnünk. Az sem árt, ha megfigyeljük, mennyire függünk mások pozitív visszajelzésétől, mennyire általános, hogy a környezetünkben lévőket el akarjuk bűvölni. Ha ez napi szinten tetten érhetővé válik, szintén mélyebbre kell ásnunk önismeretünk talajában.

HVG: Hogyan zajlik a nárcisztikus ember terápiája?

O-T.N: A nárcisztikus személyiségzavarral (vagy erős vonásokkal) küzdő ember terápiája talán az egyik legnagyobb kihívás, ami még gyakorlott szakembereknek is feladja a leckét. A nárcisztikus ugyanis a terápiába is képes bevinni a maga működésmódját, és elbűvölni, lehengerelni a terapeutát, aki aztán azt veszi észre, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás: a nárcisztikus határozza meg a kereteket, késik, nem jelenik meg, extra rugalmasságot kér, a beszélgetések pedig leginkább arról szólnak, hogy a környezetnek miben kellene változnia, hogy végre harmonikus lehessen az élete. A nárcisztikus terápiájához erős és határozott terapeuta szükségeltetik, aki képes ellen tartani az állandó megerősítés iránti igénynek, és elvezetni a pácienst azokhoz az érzésekhez, amiktől a leginkább tart: a szégyen, a csökkentértékűség, az üresség keserű megéléséhez, és annak felismeréséhez, hogy ő sem különb másoknál. Amíg ez nem történik meg, esély sincs a személyiség korrigálására, pusztán a patológia megerősítése zajlik. És egy fontos megjegyzés: házilag ne kísérletezzünk a nárcisztikus ember gyógyításával! A „majd én jól fogom szeretni, és attól megváltozik” elképzelés kizárólag rövid zsákutca lehet, hiszen itt olyan mély zavarról van szó, amit szerető odafordulással, dédelgetéssel senkiből nem lehet kisimogatni.

Orvos-Tóth Noémi könyvéről itt talál infókat.

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba november 27-én, ahol Orvos-Tóth Noémi és Bihari Viktória író, blogger beszélgetnek arról, hogyan lehet szabadulni egy nárcisztikus hálójából. Jegyek és infók itt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett