HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Évtizedek kutatásai bizonyítják a mai napon ünnepelt apák központi szerepét az egészséges önértékelésben. Főleg a lányok önvédését alapozhatja meg.

„Te egy alma vagy” – mondja Erlend Loe norvég író Doppler hazatér című, 2017-es könyvében az apa a furcsa alakokkal randizgató kamaszlányának, csak úgy, tévénézés közben. A párbeszéd apa és lánya között így folytatódik:

„Miért mondod ezt?”; „Azért. Csak úgy mondom. Mert alma vagy. Valakinek meg kell mondania. Egy csodás, piros, fényes alma vagy. De amikor valaki beleharap egy almába, elkezdődik a rothadás. Akkor megbarnul, fonnyadt lesz. És kicsivel később már nem is ízlik annyira.”

Írói túlzás vagy tudományos értékű megfigyelés? Olvassuk el a magyar felnőtt nő, Anna történetét: „Apám nagyon szeretett, de amikor kamasz lettem, ostobán viselkedett. Nem akart elengedni otthonról, csak hazudozva találkozhattam férfiakkal. Az eredmény? Még felnőttkoromban is görcsbe rándult a gyomrom, amikor a leendő férjemmel találkozgattunk. Az önbizalmam nulla volt, pedig csinos nő voltam. Azt gondolom, hogy az apám rosszallása elég volt ahhoz, hogy évekre elbizonytalanodjak.”

Anna példája nem egyedi. Caroline Payne-Purvisnek, a Floridai Egyetem munkatársának 2014-es beszámolója mintha csak Annáról és a sorstársairól szólna. Kutatásában tizenéves lányok szexuális életét, ezen belül is rizikómagatartását vizsgálta. Eredményei egyértelművé tették, hogy ha egy tinédzserlány jó kapcsolatot ápol az apjával, kisebb a kockázata annak, hogy nem megfelelő partnerekkel randevúzik. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egészséges önbizalmuk és stabil nemi identitásuk megvédi őket attól, hogy „bárkinek” odaadják magukat.

Hölgyek hormonjai

De hogyan is működhet ez a titokzatos apai hatás? Lehetséges lenne, hogy önmagában az apa viselkedése megerősítheti vagy tönkre teheti egy fiatal lány önértékelését? Jennifer Byrd-Craven amerikai pszichológus és munkatársai elhatározták, hogy kicsit jobban utánanéznek ennek az apa-lány dolognak. Kutatásukat nem bízták a véletlenre, egyenesen fiatal hölgyek hormonváltozásait vették górcső alá.

Az eredmények a kutatók igyekezetét igazolták. 2012-ben publikált írásukban kiemelték, hogy azok a lányok, akiknek az apjukkal jó kapcsolatuk volt, bizony már a reggeli ébredést követően is alacsonyabb stresszhormonszintet mutattak. A kutatók megjegyzik: a jó apai kapcsolatú lányok stresszes helyzetben, illetve probléma megvitatása közben is megőrizték nyugalmukat. A rossz apai kapcsolatúak stresszhormonszintje a konfliktusok esetén megemelkedett, stresszhelyzetben pedig gyakrabban magukba zárkóztak.

Szeretet és etetés

Számos kutatás utal arra, hogy a korai apai jelenlét csökkenti a kamaszlányok szorongását, növeli önérzetüket és általában véve szociális készségeiket. Melissa Home, a Georgetowni Egyetem pszichológusa 2011-ben kamaszlányok társkapcsolati boldogulását vizsgálva fogalmazta meg, hogy a lányok önbizalma, a párkapcsolaton belüli alárendelődése elsősorban az apjukhoz fűződő kapcsolat minőségétől függ.

És ha már az almával kezdtük, folytassuk az étkezéssel. A Rutgers Egyetem 2014-ben megjelent kutatása szerint még a gyermeküktől külön élő apák is jelentősen befolyásolják gyermekeik étkezési szokásait, ha több időt töltenek gyermekeikkel, illetve a szeretetüket gyakrabban kifejezik. Az apai törődés stabilizálta a gyerekek étkezési szokásait, akkor is, ha az apa nem volt jelen.

Olvassa tovább Léder László pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont, vagy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak című könyvet.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s gyerekek 700 millió forintos terápiája

Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s gyerekek 700 millió forintos terápiája