Szeresd magad, és (majdnem) mindegy, ki a párod

Szeresd magad, és (majdnem) mindegy, ki a párod

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Önmagunk elfogadása jelentősen befolyásolja a másik emberhez való viszonyunkat, és azt is, mennyire tudjuk befogadni a másik ember szeretetét.

Furcsa érzések kerítettek a hatalmukba, amikor először megláttam Eva-Maria Zurhorst nemrég megjelent könyvének címét: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz. A bennem lévő párterapeuta mindjárt elkezdett tiltakozni, és azt mondatta velem: „Jó-jó, de azért a sikeres kapcsolathoz két ember kell, és két ember tud elrontani egy kapcsolatot.”

Aztán elkezdtek arcok kirajzolódni előttem. Olyan emberek arcai, akik harmincas és negyvenes éveikre sem találták meg a társukat, és még mindig várják, hogy besétáljon az életükbe az igazi. És megismerve a történetüket, át is éreztem, miért vannak még mindig egyedül. Ekkor megértettem, hogy a viszonyulásunk önmagunkhoz mekkora akadálya lehet kiegyensúlyozott, egyenrangú szerelmi kapcsolatunk kialakításának.

Nancy van Pelt párkapcsolati tanácsadó 2003-ban megjelent Smart Love (Szeress okosan) című könyve meggyőzően összefoglalja, mi mindenben gátolhat bennünket, ha nem szeretjük magunkat.

1. Az alacsony önértékelés gátol minket abban, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal. A megállapítás mögött meghúzódó önismereti elv a következő: az alacsony önértékelésű ember a figyelme kétharmad részét befelé fordítja. „Vajon a megfelelő öltözetet választottam?”; „Jó illatú a leheletem?”, és más hasonló kérdések foglalkoztatják. Mindeközben csak egyharmad részt tud kifelé mozgósítani, így a legtöbb jelzésről, amit mások az irányába küldenek, egyszerűen lemarad, vagy félreértelmezi azokat. Ugye, hogy mennyivel jobban jelen tudunk lenni az itt-és-mostban, ha a figyelmünk kétharmadát kifelé tudjuk fordítani? Mennyivel könnyebben tudjuk értelmezni mások jelzéseit, ha jobban odafigyelünk rájuk?

Érdekli a többi öt pont? Olvassa tovább Mihalec Gábor párterapeuta cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20%-os kedvezményt vagy 35%-os könyvkupont adunk, vagy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak vagy az Igen!, illetve a Használati utasítás az emberhez című könyvet.

 


Hozzászólások