Öt szokás, és akár egy évtizeddel többet élhetünk

Öt szokás, és akár egy évtizeddel többet élhetünk

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

120 ezer résztvevőt vizsgáltak.

Bár az örök élet titkát még nem fedezték fel, a hosszabb élet sarokköveit tudományos igényességgel vezették le a bostoni Harvard T.H. Chan School kutatói.

Öt jó szokás az egészségért a nőknek 14, a férfiaknak 12 pluszévet érhet – derült ki az évtizedeken átívelő adatgyűjtésnek és több mint 120 ezer résztvevőnek köszönhetően.

Az elsajátítandó szokások közé tartozik:

1. Az egészséges táplálkozás

2. A rendszeres testmozgás

3. Az egészséges testsúly fenntartása

4. Az alkoholfogyasztás jelentős csökkentése

5. A dohányzás elhagyása

Ugye nem is hangzik teljesíthetetlennek? A nemrég a Journal of the American Heart Association nevű szaklapban publikált nagyszabású tanulmány szerint azok, akik valamennyi feltételnek eleget tesznek, átlagosan 12–14 évvel élnek hosszabb életet, mint azok, akik egyik szokást sem teszik magukévá.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont. Választhatja azt is, hogy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak vagy az Igen!, illetve a Használati utasítás az emberhez című könyvet.

 Hozzászólások