HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Ne féljünk tőlük, lefegyverezhetők, ha tudatosan vagyunk jelen az életünkben, ahol reálisan ítéljük meg önmagunkat, beleértve a képességeinket, az erőforrásainkat. Az energiavámpír az, aki fél, aki a gyengébbre vadászik, életképtelenség-érzését leplezve ezzel.

Amikor társaságban vagy randin azt érezzük, hogy érthetetlen módon elfáradunk, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy „vámpír” áldozatai lettünk. Nem olyan nehéz felismerni az energiavámpírokat, mint gondolnánk. A ragadozó legárulkodóbb jele, hogy azt az érzést váltja ki a másik emberből utólag, hogy a beszélgetés egyoldalú volt, és „használták”. A jól működő emberi kommunikáció alapja ugyanis a kölcsönösség.

Ha azonban jobban belegondolunk, rájöhetünk, hogy kicsit mindenki energiavámpír. Mindnyájunk számára szükséges – és teljesen normális –, hogy energiát kapjunk a másik embertől. Cserébe viszont adunk is. Az ilyen kapcsolatokban azt érezzük, hogy a másik jelenléte felvillanyoz, feltölt, és várjuk az újabb találkozást vele. Az energiavámpír szándéka azonban önös és egyoldalú, kihasználja a partnerét, így veszélyes is az emberi kapcsolatokra.

A belső űr csökkentése

A „vámpírizmus” mint jelenség sok mentális zavar tüneteivel megegyezik, így a szakember számára informatív, ha a pácienssel találkozáskor érzékelni tudja az energiarabló működésmódot.

A vámpír elsődleges célja, hogy mindig megélje a fölényt. Hajtóerő működteti, hogy a másik embert használva az önmagában lévő hiányt kitöltse. Ezeknek az embereknek csekély az önbecsülésük. Az önmagukról alkotott képük, vagyis az énképük sérült. Kicsinek, kevésnek érzik magukat, így félnek a másik embertől.

A félelem az előbb említett hiány érzéséből fakad, hiszen rettegnek, hogy a másik leleplezi őket, és fény derül a gyengeségre. Az energiavámpír tehát fél, amit úgy képes csökkenteni, hogy leginkább a párját, partnerét „szívja le” – ez természetesen tudattalan folyamat. Ez ideig-óráig valóban tudja csökkenteni a belső űrt.

Ám lássuk azt is, hogy ez az éhség soha nem csillapítható teljesen. Újra és újra megismétlődik a folyamat, amíg ki nem merül az áldozat. Általában ez a kimerülés képes megtörni az ismétlődő folyamatot, méghozzá leginkább úgy, hogy a vámpír eldobja a kimerült partnert, aki már nem okoz kellő kielégülést, és új áldozat után néz. Sokszor ez jelenti a párkapcsolatban a menekülést annak, akire rátelepszik az élősködő.

Olvassa tovább Makai Gábor pszichológus cikkét a rezilienciával foglalkozó HVG Extra Pszichológia magazinban. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg! Ezt a számunkat most e-könyvként is megrendelheti.

Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, most sokféle meglepetéssel várjuk.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!