HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az agyunk becsap minket akkor, amikor azt próbáljuk megtudni, vajon mi tesz minket boldoggá. Persze kideríthető a dolog, de nem árt hozzá ismerni néhány trükköt.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Rekordot döntött a Yale Egyetem egyik oktatója, Laurie Santos pszichológus, miután az április elején indult online kurzusára közel kétmillió hallgató jelentkezett be a világ minden tájáról. A négyhetes, otthonról abszolválható előadássorozat – mint a professzornő elmesélte – már a kezdetektől az egyetem egyik legsikeresebb tanfolyama volt, ám a feliratkozók száma az utóbbi hetekben vált tömegessé.

Volt olyan hétvége, hogy háromszázezren iratkoztak fel – egészségügyi dolgozótól börtönőrig. Nem csoda, hiszen a témája – a jóllét tudománya – különösen aktuális most, amikor az embereknek van idejük elgondolkodni az élet mélyebb kérdésein, tulajdonképpen arról, mitől lesznek, lehetnének boldogok.

Pénz, pozíció stb.

A hihetetlen népszerűségű kurzus egyébként nem tesz mást – magyarázta Santos a BBC-nek –, mint amit minden, boldogsággal foglalkozó kutató. Segít leszámolni azokkal a hamis illúziókkal, amelyek valamilyen formában mindenkiben megvannak arról, hogy mi teszi boldoggá – például a körülmények, a pénz vagy valamilyen pozíció megszerzése.

Ez persze igencsak nehéz ezekben a járványos időkben, amikor minden hirtelen bizonytalanná vált. Sokan nem tudhatják biztosan, lesz-e munkájuk, megélhetésük a közeljövőben, de a betegség is komoly rizikó a saját vagy a családunk életében.

Mindfulness és hála

Szerencsére – hangsúlyozza Santos –, a modern kommunikációs eszközökkel nagyon hathatósan lehet támogatni a megküzdést az általános szorongással. A családdal, szerettekkel, barátokkal való kapcsolattartás az egyik legfontosabb eszköz, amit a jóllétünk érdekében használhatunk – és használnak is nagyon sokan.

Rendelje meg online!

Ezen túl még két fontos gyakorlat segíthet abban, hogy boldogabbak legyünk a hétköznapokban – ajánlja Emiliana Simon-Thomas, a Berkeley Egyetem neurológusa. Egyrészt a mindfulness (vagyis tudatos jelenlét) gyakorlatok, minek során, akár napi öt percben tudatosítjuk a testünket, az érzéseinket, és minden idegszálunkkal a jelen pillanatra koncentrálunk. Másrészt az elégedettség záloga a rendszeres hálaadás, vagyis, hogy naponta végiggondoljuk (akár le is írjuk), mi ment jól, és az kinek köszönhető: egy családtagnak, munkatársnak, szomszédnak vagy egy ismeretlen embernek.

Bizalom, autonómia, szabadság

Nem csupán az egyénileg végezhető gyakorlatok számítanak a jóllét szempontjából – derül ki az évente közzétett világboldogság-index (World Happiness Report) idei, pár hete megjelent kiadásából. A listán, mint jó ideje, a skandináv országok állnak az élen, Finnország, Dánia, Norvégia, Svédország, Izland. Ezeken a helyeken – mutatták ki kutatók – az átlagosnál jóval nagyobb az emberek bizalma a másikban, illetve a gazdasági és politikai intézményekben.

Márpedig ennek szintén igen nagy jelentősége van ezekben a járványos időkben. Akik jobban bíznak abban, hogy a politikusok a megfelelő intézkedéseket hozzák a koronavírus terjedésének megakadályozására, nyugodtabban maradnak otthon, és szívesebben, tudatosabban fogják tartani a távolságot honfitársaiktól, hogy lelassítsák a betegséget. A társadalmi közbizalmat növelik az olyan gesztusok is, mint a norvég miniszterelnök, Erna Solberg minapi sajtótájékoztatója gyerekeknek, amelyen a kicsik kérdéseire válaszolt a vírussal kapcsolatban.

A kutatók szerint az északi országok (de hasonlóképpen Svájc, Hollandia, Új-Zéland, Kanada vagy Ausztrália) lakosainál a megelégedettség és a boldogság nem egyetlen tényezőre vezethető vissza. Sokkal inkább egyfajta önerősítő folyamatra, amit az említett bizalmon túl az autonómia és a szabadság magas foka is táplál. Érdekes kérdés, hogy a „békeidőben” jól működő modell hogyan vizsgázik majd a járvány hónapjai alatt.

Csalóka képesség

Van azonban egy még kardinálisabb kérdés a boldogság keresése, kutatása során, mégpedig az, hogyan gondolkodunk arról, mi tesz minket boldoggá. Ez azért különösen lényeges szempont – világít rá Rábukkanni a boldogságra című, magyarul nemrég megjelent könyvében Daniel Gilbert amerikai szociálpszichológus –, mert az ebben segítségünkre lévő képzelet és emlékezet az emberiség legnagyszerűbb, egyszersmind legcsalókább képességei közé tartozik.

A boldogság elképzelése során ugyanis az agy az emlékezetre támaszkodik, amely azonban túlságosan sokszor hajlamos becsapni minket, elhagy bizonyos részleteket, vagy éppenséggel olyanokat fabrikál, amelyek nem is történtek meg – igazolja Gilbert számtalan kísérlettel.

Ráadásul az általunk elképzelt jövő (s így az elképzelt boldogság is) gyanúsan hasonlít a jelenhez, magyarán nem igazán látjuk előre, milyen jó (vagy kellemetlen) dolgok történhetnek velünk, mert rosszul képzeljük el a jövőt. Ráadásul abban is pocsék jósok vagyunk, hogyan fog mindez majd érinteni minket.

Mi a megoldás? Egyszerűbb, mint gondolnánk. A szociálpszichológus szerint a kísérletek azt mutatják, hogy a jövő tekintetében sokkal célravezetőbb mások tapasztalataira hagyatkozni, mint a saját képzeletünkre, hiszen egy álomutazásról vagy -állásról, de akár egy áhított cipőről (és annak hatásáról az életünkre) megbízhatóbb képet nyerhetünk előbbi, mint utóbbi révén. A számos nyelvre lefordított és többszörösen díjazott kötet szerzője szerint tehát a boldogságunk (vagy boldogtalanságunk) végső soron azon is múlik, hogy mennyire bízunk másokban.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, melyben életciklusainkkal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál, de meg is rendelheti nyomtatott formában vagy most ekönyvként is.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezménnyel.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!