HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Létezik egy bizonyos személyiségjegy, mely elárulja a zenei érzéket.

Ha jó zenészek akarunk lenni, nyilvánvalóan sokat meríthetünk a gyakorlásból, de nem is hinnénk, milyen személyiségjegyünk árulkodhat még a bennünk rejlő zenei tehetségről.

Journal of Research in Personality című szaklap nemrég az eddigi legnagyobb volumenű, több mint hétezer résztvevővel készített kutatás eredményeit tette közzé a témában.

A Cambridge-i Egyetem kutatói a híres Big five személyiségmodell dimenzióit (extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, nyitottság, érzelmi stabilitás) vették alapul, amikor felmérték az alanyok személyiségjegyeit.

Tesztelték a zenei érzéküket is, például ritmusfelismerő képességüket és zenei memóriájukat.

Amikor összevetették a kapott mintázatokat, világosan kitűnt, hogy a muzikalitásnak a zenei tapasztalat mellett a második legbiztosabb jele a nyitottság mint személyiségjegy.

A nyitott emberekre jellemző a fogékonyság az új dolgokra, a kísérletezés, a fantáziadús és szabad gondolkodás.

A személyiségnek ezek a jellemzői az illető zenei jártasságától függetlenül valószínűsítik a jó zenei érzéket.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat. Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, most sokféle kedvezménnyel várjuk. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!