HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Mi lehet a titkuk a hosszú távon is jól működő kapcsolatoknak? Netán üljünk le, és szálazzuk ki együtt a felmerülő problémákat? Végül is nem az ellenségünkkel, hanem a társunkkal kell túljutnunk a helyzeten.

Aki azt állítja, hogy problémáktól mentes a házassága, az vagy nem mond igazat, vagy megtanulta a legfontosabbat: nem gondokat lát, hanem megoldandó feladatokat. Minden kapcsolatban vannak nehézségek, viták vagy feloldhatatlannak tűnő nézeteltérések. Olykor valós problémák is, amelyek krízishez is vezethetnek.

De vajon tényleg olyan nagy baj ez? Félnünk kell a közös élet megpróbáltatásaitól? Sokan állítják, hogy jobb elengedni a problémát, mint hurcolni. De mit is jelent ez valójában?

Hogyan kell elengedni? Lépjünk át a problémánkon vagy birkózzunk vele, ameddig túl nem jutunk rajta? Vannak egyáltalán megoldhatatlan problémák vagy csak rajtunk múlik, miképpen minősítjük azokat?

A másik nézőpontján át

Egy biztos: a párkapcsolatokban legtöbbször mindkét emberen múlik a problémák sorsa.

A házasság jó esetben egy életre szól, és még ha a válási statisztikák mást mutatnak is, a legtöbb ember még így gondolkodik, reménykedik az anyakönyvvezető előtt. Ugyanakkor az idő múlásával előkerülhetnek olyan gondok, konfliktusok, amelyek megoldhatatlanoknak tűnnek, és amelyekkel együtt élni igen nehéz.

Mit tehetünk ilyenkor? Számos módszer létezik, amelyekkel a problémákat a megoldás felé lehet gördíteni.

Legelőször is lényeges, hogy a pár mindkét tagja ugyanazt a problémát lássa. Ehhez le kell ülni, beszélgetni, meghallgatni egymás véleményét, látni a másik nézőpontján át vagy éppen láttatni a sajátunkat.

A megoldáshoz vezető út első és talán legnehezebb lépése tehát a probléma közös feltárása, hiszen leggyakrabban ilyenkor derül ki, mennyire különböző lehet két ember látásmódja. Sokan félnek feltárulkozni és kiadni magukat a másik előtt, és ez bizonyos élethelyzetekben nem is könnyű feladat. De a megoldáshoz más lehetőség nincsen.

Olvassa tovább Belső Nóra pszichiáter cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga: Ami eddig jól jött a gazdaságnak, most pont az lett a hátrány

Varga: Ami eddig jól jött a gazdaságnak, most pont az lett a hátrány

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Rétvári felfestette a kormányra támadó Iványi Gábor képét

Rétvári felfestette a kormányra támadó Iványi Gábor képét