HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Grandiózus kutatásban vizsgálták az önmagukba szerelmeseket.

Nehéz, sőt néha kifejezetten lehetetlen együtt élni narcisztikus személyiségű emberekkel, de némileg vigasztaló lehet a tudat, hogy ezek a kellemetlen vonások – ha nem is mindenkinél, de a többségnél – idővel enyhülnek.

Legalábbis erre jutott német és amerikai kutatók egy csoportja, akik hosszú, követéses vizsgálatnak vetettek alá különösen öntelt, önző, önmagukat másoknál többre tartó személyeket.

Mint a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban közzétett tanulmányukból kiderül, több száz résztvevőt vizsgáltak meg felnőttkoruk küszöbén, 18 évesen, illetve bő két évtizeddel később, immár középkorúan, 41 évesen.

Mindkét alkalommal ugyanarra a kérdőívre kellett válaszolniuk, amely a kapcsolataikról, a karrierjükről, a munkával való elégedettségükről, az egészségükről tudakozódott.

A kutatásból az derült ki, hogy minél önteltebb valaki fiatalon, annál instabilabbak lesznek a kapcsolatai a későbbiekben, nagyobb eséllyel válik el a negyvenes éveire, viszont egészségesebb lesz, mint a kortársai.

Az idő múlásával ugyanakkor jelentősen csökkenhet is az önteltség vonása – találták a kutatók.

A legnagyobb változásról e téren az reménykedhet, aki komoly párkapcsolatban, házasságban, családban él. Máskülönben e téren kevesebb javulás tapasztalható csak.

Az is feltűnő volt, hogy a narcisztikus fiatalokból nagyobb valószínűséggel lesz vezető beosztású munkaerő az évek múltával, mint kortársaikból. Azaz, az önző, arrogáns személyiségeket általában komolyabb pozíciókkal ismerik el a munkahelyükön. Igaz, ez az előrelépés a ranglétrán általában azzal is jár, hogy a kellemetlen személyiségvonások kevésbé enyhülnek – tették hozzá a kutatók.

Az egyéni és az életkörülményeknek köszönhető különbségek ellenére a követéses vizsgálat készítői úgy tapasztalták, hogy az életkor növekedésével szinte minden narcisztikus személyiség valamilyen mértékben javulni fog. Ez pedig némi reménysugarat jelenthet mind az ő számukra, mind azoknak, akik ilyen, nehezen tolerálható emberek közelében élnek.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idén már nem kerül mozikba a Toxikoma

Idén már nem kerül mozikba a Toxikoma

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön

Nehezen, de továbbjutott a Fehérvár Máltán

Nehezen, de továbbjutott a Fehérvár Máltán