HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Azt tudjuk, hogy milyenek: sikerhajhászok, arrogánsak, extrovertáltak és mindenkinél többre tartják önmagukat. De vajon hogyan lehet a narcizmust tudományosan is megállapítani? A korábbi kérdőívek mellé kifejlesztettek egy „villámtesztet”, ami állítólag egy válaszból pontos diagnózist állít fel.

A saját különlegességükhöz görcsösen ragaszkodó narcisztikus személyiségek igencsak megkeseríthetik környezetük életét. Az önimádat mérésére az elmúlt fél évszázadban ezért többféle tudományos tesztet is kidolgoztak, de ezek általában – más pszichológiai kérdőívekhez hasonlóan – meglehetősen összetett vizsgálati eszközök. A legelterjedtebb, épp 40 éve bevezetett Narcissistic Personality Inventory (NPI) például eredetileg 220 feladat elvégzése alapján állította fel a diagnózist, de a jelenleg használt változatában is 40 állításpár közül kell minden esetben kiválasztani a kitöltőre legjobban illőket.

Mi van akkor, ha a körmönfont tesztkérdéseknél van egyszerűbb módszer is? – vetette fel pár éve az Ohiói Állami Egyetem kommunikáció és pszichológia professzora, Brad Bushman. Hiszen azok, akik narcisztikusabbak a többieknél, éppen e jellemvonásuk következtében talán hajlamosabbak be is ismerni ezt, sőt szinte büszkék a „magasabbrendűségükre”.

Büszkék rá

Bushman más amerikai egyetemek kutatóival együtt 2200, különféle életkorú ember bevonásával összesen 11 kísérletsorozatot hajtott végre, hogy igazolja a feltételezését. Az eredmény mindenkit meglepett. A résztvevőknek ugyanis mindössze egyetlen állítást kellett értékelniük 1-től (egyáltalán nem igaz rám) 7-ig (teljesen igaz rám): „Narcisztikus vagyok”. A válaszok pedig nagyon erősen megfeleltek az NPI-vel mért narcizmus-szintnek, vagyis akik ott önimádónak bizonyultak, azok az ohiói vizsgálatban nagyrészt egyből „bevallották” ezt.

Az új „kérdőív” jelentőségét persze nem szabad túlbecsülni – ismerte el maga Bushman is. Ezzel ugyanis aligha lehet ugyanazt az árnyalt személyiségvizsgálatot elvégezni, mint más pszichológiai eszközökkel. Az NPI sem csupán a narcizmus tényét állapítja meg, hanem kiderül belőle például az is, annak mely formájáról van szó. Az viszont mindenképpen mellette szól, hogy negyedórányi gondolkodás helyett 20 másodperc alatt el lehet végezni egy első tesztet, ami különösen akkor lehet előny, ha valakinek mondjuk egy hosszas vizsgálat során több kérdőívet is ki kell egy ültő helyében tölteni.

Mint az új módszer kidolgozói megjegyezték, a narcizmus diagnosztizálása nem csupán egyénileg, hanem a társadalom számára is fontos lehet. Az önimádatra hajlamos emberekben ugyanis például alacsonyabb az empátia szintje, és kevésbé hajlamosak változni, fejlődni, hiszen már „amúgy is tökéletesnek” érzik magukat. Ugyanakkor, tették hozzá, a narcizmusnak vannak előnyei is, hiszen az érintettek általánosságban pozitívabb érzelmekről számolnak be, extrovertáltabbak és kevésbé hajlamosak a depresszióra.

Szeretne kitölteni egy alaposabb kérdőívet, hogy megtudja, narcisztikus-e? Keresse a legújabb HVG Extra Pszichológia magazint, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Megtalálja az újságosoknál, de meg is rendelheti.

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont. Választhatja azt is, hogy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak vagy az Igen!, illetve a Használati utasítás az emberhez című könyvet.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt

Merkel: Részleges lezárás jön Németországban

Merkel: Részleges lezárás jön Németországban