HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Ha közvéleménykutatáson feltennénk a kérdést, mi volt a válaszadók legharmonikusabb életszakasza saját életükből, a kamaszkor aligha lenne az elsőként megjelöltek közt. Ám ha a legmozgalmasabb, esetleg a lelkileg legmegterhelőbb időszakot kérdeznénk, valószínűleg a kamaszkor vinné el a pálmát.

A közvélemény eredendően viharos változásokkal teli, problémás és nehéz életszakaszként tartja számon a serdülőkort. Ám vannak olyan szakemberek is, akik felteszik a kérdést: valóban olyan kiemelt időszak-e a kamaszkor, mint amilyennek a nyugati világban tartjuk, vagy csupán mi tulajdonítunk neki ekkora jelentőséget?

Egyes kutatók azzal érvelnek, hogy a serdülőkor alapvetően nem nehéz időszak, napjainkban csak azért kap kiemelt figyelmet, mert „nem tudunk mit kezdeni vele”, hiszen rítusok hiányában semmi sem jelzi a fiatalnak, mikor lép át igazán a felelősségteljes felnőttkorba.

©

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az iparosodás előtti létformában élő társadalmaknak nincs is szavuk a serdülőkorra. Mások a kamaszkor sajátos voltát azzal igyekeznek igazolni, hogy felhívják a figyelmet a serdülő agy változására, érésére, érzékenységére, miszerint a prefrontális kéreg aktivitása jóval gyengébb, mint a felnőtteknél.

Emiatt gyengébb a serdülőkorban a tervező- és szervezőtevékenység, az impulzuskontroll, a komplex viselkedés összehangolása, a cselekedetek eredményének előrelátása, a hatások, következmények mérlegelése. Dick Swaab holland agykutató szerint a szülőnek kell lennie a kamasz „pótprefrontális kérgének”, azaz a ma terjedő barát-szülői attitűd, a megengedő magatartás nehezíti a kamaszok egészséges fejlődését.

Sem negligálni, sem túlmisztifikálni

Az igazság alighanem valahol a két álláspont között van. Sem negligálni, sem túlmisztifikálni nem helyes ezt az időszakot, éppen azért, mert a végletekre hallgatva a szülők vagy legyintenek a gyerek megváltozott igényeire, személyiségének változására, vagy szorongva készülődnek az elkerülhetetlenre, a „zűrös” kamaszkorra.

Holott a serdülőkor is olyan életszakasz, amely során sok pozitív élményt gyűjthet nemcsak a fiatal, hanem a szülők és a család többi tagja is. Szorongás és hirtelen tűzoltás helyett az a legjobb, ha készülünk a kamaszkorra, mégpedig a lehető legkorábban: gyermekünk születésekor.

Talán túlzónak tűnik ez az állítás, ám úgy gondolom, a serdülő személyisége, viselkedése, és az, miként birkózik meg életkora kihívásaival, nem független attól, mit élt meg korábbi életszakaszaiban. A kamaszkor eseményei és kimenetele nem függetlenek a serdülő élettörténetétől, a szülők személyiségétől, nevelési stílusától, sem attól, hogyan viselkednek egymással a családtagok, hogyan működik a család családként.

Olvassa tovább L.Stipkovits Erika pszichológus írását a legújabb HVG Extra Pszichológia Különszámban jelent meg. A lap témája: boldogság minden körülmények között.

Vegyen részt a következő ingyenes, online HVG Extra Pszichológia Szalonon december 10-én, ahol L.Stipkovits Erikával beszélgetünk a lehető legjobb kamaszkorról. Regisztráció itt.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI