HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A tavalyi év után mindannyian átértékeltük a szabadság fogalmát. Hogyan tudjuk megélni a szabadságot egy ilyen év után? Hogyan lehet ezzel a tapasztalattal gazdagodva jobban értékelni azt a szabadságot, ami a vírus előtt egykor a miénk volt, és hogyan tudjuk ezt tágítani?

Mit jelent a szabadság?

Általában azzal azonosítjuk a szabadságot, amit a külvilág sugall: sok pénz, utazás, szabadidő és így tovább. Pedig ahányan vagyunk, annyiféle szabadságra vágyunk. Van, aki szeret egyedül lenni, és van, aki másokkal együtt van szívesebben. Van, aki szeret mozgásban, úton lenni, vagy éppen szabadon megvenni magának dolgokat. És van, aki akkor érzi jól magát, ha ő oszthatja be az idejét. Szabadságérzetünk több dologból tevődik össze: ezek egy részét a gyerekkorunkból hozzuk, másik részét esetleg később, a felnőtt életünkben tanultuk.

Önnek milyen képei vannak a szabadságról? Hunyja be a szemét, és képzelje el, hogy teljesen szabad. Adjon magának egy-két percet, mielőtt tovább olvasna. Milyen képek jönnek fel? Milyen környezetben látja magát? Mit csinál éppen? Egyedül van, vagy másokkal együtt? Csend van, vagy hall valamit? Mi az, ami ebben a szabadságot jelenti az ön számára? Ott lesz a szabadsága forrása.

Mennyi szabadságra van szüksége?

Rendelje meg online!
©

Van, akinek nagyon strukturált életvezetésre van szüksége ahhoz, hogy jól működjön – fix napi és heti rutinokra, amik keretezik, megtartják az életét. De van olyan is, aki nehezen tűri a korlátokat, aki akkor tud kreatív és felszabadult lenni, ha minél kevesebb kötöttség van az életében. Egyikkel sincs baj – a lényeg, hogy tudjuk magunkról, mire van igényünk.

Ha nagyon szabályozott életet él, próbáljon ki egy-egy napot, amikor felrúgja a kereteket. Ha hajnalban szokott kelni, aznap maradjon tovább az ágyban. Ha délben szokott ebédelni, egyen 11-kor vagy fél 2-kor. Milyen érzés?

Ha viszont laza az időbeosztása, építsen be egy-két hétre néhány fix programot, egy edzést vagy sétát, vagy kezdjen el tanulni valamit rendszeresen. És ez milyen érzés?

Lehet, hogy végül lazítani vagy szigorítani fog a mostani napirendjén, mert egyszerűen szabadabbnak érzi magát benne. A saját maga szabta korlátok ugyanis nem a lemondást jelentik a szabadságról, hanem ugyanúgy a szabadsága részei – amiket szabadon, tudatosan ön állított fel.

Azok a fránya korlátok

Fontos tudatosítani a korlátozó tényezőket az életében, a legjobb, ha listát készít róluk. Természetesen vannak olyanok, amiken nem, vagy csak nehezen tud változtatni: ha például olyan munkát végez, amit nem szeret. De sok olyan korlátozó dolgot is talál majd, amiknek a feloldásához csak az kell, hogy az asztalra csapjon, és azt mondja, én ezt nem csinálom tovább.

Ezek sokszor régi hiedelmekből, belénk nevelt szabályokból fakadnak, ezért nehéz őket fülön csípni. Például, hogy minden hétvégén takarítani kell, hetente le kell mosatni az autót, az e-mailekre azonnal válaszolni kell stb. Ha megjelenik a mondataiban a kell szócska, tegye fel a kérdést: ki mondja bennem, hogy ezt meg kell csinálnom? A szüleim? A párom? A főnököm? És aztán döntse el: akarja ezt, vagy nem? És ha nem, csapjon az asztalra...

Megtanulná az igazi szabadság fortélyait? Olvassa tovább Héjjas Emese business coach, tréner cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amelyben a külső-belső szabadsággal foglalkozunk.

A szerző weboldalát itt találja.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.


 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!