HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Amikor a baba megszületik, az anya csak arra tud gondolni, milyen jó lesz otthon a kicsivel! A legtöbben azt hiszik, hogy miután a gyerekek kirepülnek a bölcsődébe, óvodába, visszatérnek a munkahelyükre és minden megy tovább a régi kerékvágásban. Ez a legritkább esetben alakul így.

„A gyereknek hároméves korig az anyja mellett a helye” – a gyes 1967-es bevezetésekor minden propagandaplakáton szerepelt ez a mondat. Az indoklás gyerekbarátnak tűnik, azonban a gyes bevezetésének oka szimplán népgazdasági döntés volt: a gyermekeikkel otthon maradó anyák helyére fiatal pályakezdő munkaerők kerültek be, így csökkentették a munkanélküliséget.

A szlogen beégett azonban az agyakba: a mai napig tartja magát az elképzelés, hogy 3 éves korig a közösség kárt tesz a gyerekben. A magyar anyák többsége egy gyermekkel átlagosan 3, két gyermekkel 5 évet tölt otthon, ezt követően tér vissza a munka világába, ami azonban korántsem olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a korai közösségbe szoktatásnak nincsenek káros hatásai, feltéve, ha bizonyos feltételek megvannak. Egy 1969-es kutatás adatait összevető 2010-es amerikai gyermekpszichológiai tanulmány kimutatta, hogy egyéves kor alatt legjobb, ha egyetlen állandó személy – akár a nagymama – vigyáz a babára.

Egyetlen állandó személy
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rachel G. Lucas, Thompson Wendy és JoAnn Prause kutatók a későbbi legtöbb viselkedésproblémát azoknál a gyerekeknél találták, akik 3 és 6 hónapos koruk között kerültek közösségbe. Egyéves kor felett viszont egyáltalán nem volt tapasztalható, hogy a kisgyermeknek később hátránya származott volna abból, ha korán elszakadt az édesanyjától. A beszoktatással kapcsolatos problémák a legnagyobb valószínűséggel akkor léptek fel, ha az anya csak kényszerűségből ment vissza a munkába. Ha azonban szívesen és rugalmas munkarendben dolgozhatott, a gyermek problémamentesen alkalmazkodott.

Vida Ágnes babapszichológus cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvasható, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ