HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Amikor a baba megszületik, az anya csak arra tud gondolni, milyen jó lesz otthon a kicsivel! A legtöbben azt hiszik, hogy miután a gyerekek kirepülnek a bölcsődébe, óvodába, visszatérnek a munkahelyükre és minden megy tovább a régi kerékvágásban. Ez a legritkább esetben alakul így.

„A gyereknek hároméves korig az anyja mellett a helye” – a gyes 1967-es bevezetésekor minden propagandaplakáton szerepelt ez a mondat. Az indoklás gyerekbarátnak tűnik, azonban a gyes bevezetésének oka szimplán népgazdasági döntés volt: a gyermekeikkel otthon maradó anyák helyére fiatal pályakezdő munkaerők kerültek be, így csökkentették a munkanélküliséget.

A szlogen beégett azonban az agyakba: a mai napig tartja magát az elképzelés, hogy 3 éves korig a közösség kárt tesz a gyerekben. A magyar anyák többsége egy gyermekkel átlagosan 3, két gyermekkel 5 évet tölt otthon, ezt követően tér vissza a munka világába, ami azonban korántsem olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a korai közösségbe szoktatásnak nincsenek káros hatásai, feltéve, ha bizonyos feltételek megvannak. Egy 1969-es kutatás adatait összevető 2010-es amerikai gyermekpszichológiai tanulmány kimutatta, hogy egyéves kor alatt legjobb, ha egyetlen állandó személy – akár a nagymama – vigyáz a babára.

Egyetlen állandó személy
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rachel G. Lucas, Thompson Wendy és JoAnn Prause kutatók a későbbi legtöbb viselkedésproblémát azoknál a gyerekeknél találták, akik 3 és 6 hónapos koruk között kerültek közösségbe. Egyéves kor felett viszont egyáltalán nem volt tapasztalható, hogy a kisgyermeknek később hátránya származott volna abból, ha korán elszakadt az édesanyjától. A beszoktatással kapcsolatos problémák a legnagyobb valószínűséggel akkor léptek fel, ha az anya csak kényszerűségből ment vissza a munkába. Ha azonban szívesen és rugalmas munkarendben dolgozhatott, a gyermek problémamentesen alkalmazkodott.

Vida Ágnes babapszichológus cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvasható, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség