HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Sokféle elválás létezik, a baráti elköszönéstől kezdve a gyomorszorítóan tragikus elhagyásig. Az élmény a körülményekhez képest attól is függ, milyen korai tapasztalataink vannak, hogyan vártak minket a szüleink, amikor megszülettünk, örültek-e nekünk, megéltük-e, hogy pótolhatatlanok vagyunk számukra.

A szakítás és elengedés folyamata a klasszikus gyászmunka lefutását követi. Különösen, ami az arra felkészülés időszakát illeti. Ha már hónapokkal a szakítás előtt megromlik a kapcsolat és elhidegülnek a társak, akkor mindkét fél fejében többször megfogalmazódik az elválás gondolata. Ezzel valamelyest felkészülnek az elengedésre.

Hasonlóképpen zajlik az úgynevezett anticipátoros (előrevetített) gyászfolyamat, amikor betegsége miatt hosszú leépülési időszakot élünk át a hozzátartozónkkal, és ez alatt lassan szembesülünk a szomorú valósággal, hogy elveszítjük. Így maga az elengedés pillanata elviselhetőbb, mint amikor váratlanul ér minket. Sajnos ez utóbbi esetben jellemző, hogy akár a fizikai összeomlás határán is lehet az elhagyott fél: nem tud enni, aludni, koncentrálni, dolgozni.

Most akartuk együtt átalakítani a lakást
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Munkám során sokféle szakítást láttam már. Az egyik legproblematikusabb eset, ha az elhagyó fél az utolsó pillanatig „játszik”, úgy tesz, mintha minden a lehető legnagyobb rendben lenne. Kedves, együttműködő, és a jövőre vonatkozóan is együtt tervez a társával, így aztán természetesen sokként éri a másikat a szakítás bejelentése.

Azt gondolnánk, hogy szakításkor a közösen megélt élmények felidézése a legfelkavaróbb. A tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy a közösen tervezett jövő elvesztése legalább ekkora fájdalommal jár: „pedig tervezgettük, hogy jövőre elutazunk egy szép tengerparti városkába” vagy „most akartuk együtt átalakítani a lakást”.

Almási Kitti cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvasható, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!