szerző:
hvg.hu

Az ikertornyokat ért terrortámadásról több filmet is készítettek. Az egyik rendhagyó, a Cannes-i Filmfesztivált is felkavaró filmet, a Shortbus-t a magyar mozikban is bemutatták. A film a katasztrófa utáni New York mindennapjait mutatja be, ennek alapján a Sunday Times Magazin érdekes cikket közölt.

A New York-i terrortámadás az ott lakók többségének életét gyökeresen megváltoztatta. A nagyobb lakás, az új autó, a karrierépítés hirtelen érdektelenné vált. A New York-iak úgy érezték, gyorsan döntéseket kell hozniuk lényeges kérdésekben. Azon kezdtek gondolkodni, vajon elég időt töltenek a gyerekeikkel. Mikor biztosították rokonaikat a szeretetükről? Kapcsolatok házassággá váltak, elhidegült házastársak ismét összemelegedtek, és 20 százalékkal több gyermek született kilenc hónappal a tragédia után, mint általában. A bizonytalanság légkörében tele lett a város szerelemmel.

Ennek az egymás felé nyúlásnak volt azonban egy másik, kevésbé elbűvölő oldala is. Az egyéjszakás kalandok, a spontán szexuális közösülés mindennapos dolog volt a Ground Zero (a tornyok helyét nevezik így) környékén. A válsághangulat, a káosz és a félelem nyomása alatt meghozott döntések nélkülözték a kellő megfontolást. Az emberek úgy érezték, nincs veszteni valójuk, és ez felhígította erkölcsi érzéküket. A társadalmi szabályok meglazultak, az impulzív viselkedés természetes emberi reakció volt. A poszttraumás helyzetben az emberek pohárhoz, cigihez, droghoz nyúltak, levetkőzték vélt vagy valós gátlásaikat.

Második oldal (Oldaltörés)

Az egyenruhához való vonzódás sztereotípiája hatványozódott a terror árnyékában. Az amerikaiak megdönthetetlen hite a sebezhetetlenségükben úgy dőlt össze, mint a tornyok. Az emberek védelemre vágytak, a nők nem csak meleg ételt kínáltak a tűzoltóknak és a törmelékek eltakarításán fáradozó munkásoknak, hanem magukat is.

„Ez egy fajta menekülés volt. Nyers szexualitás. Próbáltam minden tőlem telhetőt megtenni, és jólesett, hogy valaki értem is tett valamit. A nőket - egytől egyig jól szituáltak – pedig minden érdekelte. Jó volt, hogy valaki meghallgatott. Amikor napokat túlórázik az ember egyhuzamban, ilyen borzalmas körülmények között, a család már nem akarja a munkahelyi történeteket hallgatni” – mesélte az egyik tűzoltó, aki a terrortámadást követő télen kétszer is félrelépett.

„ Nem a helyzetet próbáltam kihasználni, mindössze a mentési munkálatok és romeltakarítás alatt nekem is szükségem volt arra, hogy valaki megmentsen.” Nem ő volt az egyetlen, aki azt vallotta, hogy a szex és a testiség értelmet ad a káosznak; New York egyik leghíresebb orgiaszervezője, Palagia szintén tapasztalta a jelenséget. Öt nappal a terrortámadás után tervezett szexpartiját a meghívottak nem engedték lemondani, mindenki eljött. Az erotikus töltés szinte tapintható volt a levegőben, az embereknek kellett a vigasztalás. New York szexmestere szerint ez volt a legintenzívebb rendezvény az exkluzív, kozmopolita, One Leg Up elnevezésű szexklubja történetében.

Krisztina O'Brien

hvg.hu Shake

A legokosabb amerikai nő - fotógaléria

Tényleg olyan csúnya Hillary Clinton, mint amilyen okos? Vagy ezt csak a republikánusok mondják? Politikusok öltözködéséről szóló sorozatunk új epizódjában az ex-first lady, leendő elnökjelölt ruházkodásáról elmélkedünk.

MTI Shake

Mégsem öngyilkosság okozta a slágergyáros halálát?

Másfél héttel a cseh könnyűzenei élet egyik kiválóságának hirtelen halála után egyre több olyan bizonyíték kerül napvilágra, amelyek az öngyilkosság helyett inkább gyilkosságra vallanak - értesült a Havariapress.

hvg.hu Vállalkozás

Szexshoppingolás: extrém vágyak, oldódó gátlások - galéria

Az országban működő több mint 200 szexshop közül 20 a fővárosban szolgálja ki a többségben még mindig férfi vásárlókat. Anyukák is megfordulnak ma már ezekben az üzletekben, de félénkségük leküzdésében akad még tennivaló. Milyen termékeket keresnek a nők, s mire költik pénzüket a férfiak egy szexshopban? A hvg.hu az aktuális trendekről faggatta a tulajdonosokat.

automenedzser.hu Autó

Celebkatasztrófák videón

Ha egy híresség ütközik autójával, az mindig nagy figyelmet kap. A videomegosztó oldalakon hemzsegnek az ezzel kapcsolatos videók.

Gulyás Gergely: Ha valaki egy választáson veszít, akkor nyilvánvalóan hibázott

Gulyás Gergely: Ha valaki egy választáson veszít, akkor nyilvánvalóan hibázott

Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is

Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit