szerző:
hvg.hu

A New York-i divathét a nemzetközi divatvilág egyik legfontosabb eseménye, nem csak a divattervezők, de a modellek és a hírességek számára is. Az idei rendezvénysorozaton rekordszámú bemutatót láthatott a szakma és a közönség, talán ennek is köszönhető, hogy, khm, kevésbé szép lányok is feltűntek a kifutókon.

© AP
A legtöbb rémisztő arcú modell a Cynthia Rowley divatház ruháit mutatta be, és mivel volt köztük olyan lány is, aki máshol, másképpen sminkelve-fodrászolva sokkal jobban nézett ki, ezért valószínű, hogy a tervező koncepciójának lényege volt a csúnya vagy annak maszkírozott lányok alkalmazása. Talán az volt a cél, hogy a modellek arca ne terelje el a figyelmet a ruhákról és ez ott, a helyszínen talán működött is, de így utólag, a képeken azok a szögletes állak, aszimmetrikus vonások és elálló fülek tökéletesen uralják a látványt.

A maszkulin külsejű nők más divatházak bemutatóin is népszerűek voltak, találtunk belőlük a Diesel, a Mendel és még a különben szinte kifogástalan ízlésű Zac Posen kifutóján is. Amanda Lepore transzszexuális előadóművész megjelenését a Heatherette show-ján is nehezen lehetne az esztétika diadalának nevezni, de még különösebben viccesnek sem. Nehéz elképzelni, hogy miért akar valaki szándékosan ilyen arcot magának, de tény, hogy láthatóan megfizetik érte.

A modellek megítélése persze egyértelműen ízlés kérdése, hiszen még az úgynevezett "first face" lányok között is vannak átlagember számára visszataszító külsejűek. A "first face" az a modell, aki elsőként lép ki a kifutóra, aki bevezeti a kollekciót, az ő arca összegzi a tervező mondanivalóját. A New York-i divathét "első arcairól" máris elkészültek az első videó összeállítások és, bár nyilván mindannyian szupermodellek, különben nem lehetnének ott, ahol, mi bizony nem látjuk, miért olyan különlegesek.

Az elsőként bevonuló Sasha Pivovarova kifejezetten rémisztő testi adottságokkal rendelkezik, ő lehetne a sokat emlegetett egészségtelen külsejű modell mintapéldája, függetlenül attól, hogy valóban anorexiás-e. Lily Donaldson, aki az egyébként gyönyörű ruhákat tervező Carolina Herrera kollekcióját vezeti fel, láthatóan nem tud járni, és sok minden eszünkbe juthat róla, de a "glamour" biztosan nem. Az öt lány közül még az angol Lily Cole talán a legvonzóbb jelenség, kicsit ugyan fura arca van, de legalább természetes a megjelenése és képes úgy végigmenni a kifutón, hogy nem kell minden lépésnél az életéért aggódni. Vlada Roslyakova bájos kislány, de semmi különös, megdöbbentő, hogy ennyi angoltudással egyáltalán életben van a divatvilágban. Az összeállításban utolsóként felvonuló Anja Rubik szintén nem tud járni, megjegyezhetetlen, jellegtelen az arca, de legalább szép szőke a haja, legalábbis a miután a fodrász végzett vele.

Kádár Mónika

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

Lezajlott az első csak női űrséta

Lezajlott az első csak női űrséta

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában