Veszélyesek az öregedő, de termékeny férfiak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Psychology Today magazin érdekes kutatásokról adott számot. Az írás szerint a legnagyobb veszélyt a társadalomra nem a terméketlenség, hanem a termékeny, de öregedő férfiak jelentik. Ugyanis nekik is van biológiai órájuk, de ez nem leketyeg mint a nőké, hanem elromlik.

Ötvenen fölül egy férfi spermáinak a minősége és a DNS átörökítésének a folyamata olyan mértékben silányul, hogy a kutatók arra a következtetésre jutottak, a rendellenességgel született csecsemők számának az ugrásszerű növekedéséért egyáltalán nem a nőket ért környezeti tényezők a felelősek. Mert a nők már régóta tudják, hogy az egészséges és aktív életmód elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges gyermekük szülessen. Hiszen petesejtjeiket születésüktől fogva testükben hordják, tehát azok minden életükben bekövetkező káros hatásnak ki vannak téve. De a férfiak úgy képzelik, az ő spermáik minden ejakuláció után frissen, új lappal termelődnek millió számra. Így ők szabadon ehetnek, ihatnak és cigarettázhatnak, anélkül, hogy az életmódjuk esetleg kihatással lenne az utód nemzési képességeikre.

Mick Jagger. Kősőn is bevállalta.
© AP
De a probléma pont itt keresendő, mert a férfi szervezetnek minden ejakuláció után spermák millióit kell újratermelnie. Minél többször ejakulál egy férfi az életében, annál nagyobb az esélye annak, hogy a sperma-előállításba és a DNS másolásba hiba csúszik. Amíg egy nőnek az ötvenes éveire leáll a testének az utódnemző képessége, addig a férfiak egy sokkal hosszabb és fokozatosabb leépülésen és romláson mennek keresztül. A kor előrehaladtával a DNS másolási folyamat a testükben egyre kevésbé hatékonyan és pontosan működik, egyre több hibás spermát termelnek, és ha még mindig gyermeket akarnak,  egyre nagyobb az esélyük arra, hogy beteg utódjuk szülessen.

Új kutatások tucatjai az USA-ból, Izraelből és Európából szinte egyforma eredményekkel alátámasztani látszanak ezt a teóriát. És az eredményeik szerint ezt a leépülési faktort igen komolyan kell vennünk. A korosodó spermák olyan betegségeket okozhatnak az utódoknak, mint az autizmus, skizofrénia vagy a rák, és minél idősebb a férfi, annál nagyobb a rizikó, mert a kor előrehaladtával egyre több fragmentált DNS-t hordozó spermát termel a szervezet.

Az adatok félelmetesek. Az izraeli kutatásból például egyértelműen kitűnt, hogy a skizofréniás betegek egy része nem a családban futó genetikai hiba részeként lett beteg, hanem az idősebb apa mutáns DNS-e miatt. A negyven év feletti férfiaknak pedig hatszor akkora esélye van egy autista utódra, mint a harminc év alattiaknak. Ráadásul a Kaliforniában és Svédországban végzett kutatások is hasonló eredményeket hoztak.

Emellett Ethylin Wang Jabs professzor, aki Amerikában végzett kutatásokat az arc torzulásával járó genetikai rendellenességek átörökítésével kapcsolatban, is kapcsolatot talált az apa életkora és egy tucat ritka genetikai betegség között. Az Apert szindróma, a Crouzon szindróma, és a Pfeiffer szindróma (ezek mind deformitással járnak), valamint a törpeség mind lehetséges következményei a DNS hibás spermának. 

„A férfiak eddig úgy tudták, hibátlanok, pedig ez nem így van. A születési rendellenességek, amelyek a férfiak öregedéséből adódnak, komoly problémát jelentenek a társadalomnak. Most már tudjuk, hogy a nők mellett a férfiak is szerepet játszanak a meddőség és a születési rendellenességek számának ugrásszerű növekedésében azáltal, hogy az életükben egyre későbbre halasztják az utódnemzést” - mondja Jabs professzor.

A legzavaróbb eredménye ezeknek a kutatásoknak azonban mégsem a komoly genetikai károsultság, mert ezek többsége általában még mindig vetéléssel, meddőséggel, vagy méhen belüli elhalással jár. És a betegségben szenvedő emberek sem képesek utódnemzésre. A kutatók inkább attól félnek, hogy a kisebb genetikai elváltozásokat hordozó spermák okoznak nagyobb gondot. Mert ezek mind megtermékenyítésre képesek. És az elváltozások sokszor nem láthatók azonnal, csak az utódok felnőtté válása után, és így nem is egyértelműen köthetőek össze a jelenséggel és a hibás génekkel. De a hiba generációról génrációra öröklődik majd, egyre komolyabb elváltozásokat okozva.

Így amikor azon gondolkozunk, hogy későbbre toljuk a gyermekvállalás éveit, mert tökéletes körülményeket szeretnénk teremteni ahhoz, hogy gyermekeinket felneveljük, valójában egyre nagyobb esélyt adunk arra, hogy maga a gyermekünk legyen kevésbé tökéletes. És ez mindenképpen elgondolkoztató.

Krisztina O'Brien