szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden kilencedik pár reprodukciós problémákkal küzd, a tudósok legújabb felfedezésének köszönhetően azonban egyes terméketlenségi esetek hormonkezeléssel orvosolhatókká válnak.

A meddőség bizonyos esetekben akár egy hormoninjekcióval is kezelhető; a londoni Hammersmith kórház csapata ugyanis bebizonyította, hogy a kisspeptin nevű hormon befecskendezve serkenti azon hormonok termelődését, amelyek a menstruációs ciklust irányítják.

Van remény
A kisspeptint eddig úgy ismerték, mint pubertást beindító hormont: azoknál, akiknél ez hiányzik, nem esnek át a serdülőkoron, és szexuálisan fejletlenek maradnak. A meddőség kezelésében új lehetőséget jelentő hormon termelését egy egyszerű gén, a KiSS-1 szabályozza. A Pennsylvania-ban található Hershey-ben fedezték fel, a kutatók a város híres csokoládéjáról nevezték el.

A kísérletek során a Hammersmith kórház kutatói azt akarták kideríteni, vajon milyen hatással van a hormon a női ovulációra. A biztonság érdekében apró adagokban fecskendezték a hormont hat egészséges önkéntes nő szervezetébe, majd megfigyelték őket. Az injekciózás után a résztvevők vérkeringésében megemelkedett a peteérést előidéző luteinizáló hormon (LH) szintje. Ez a tüszőérés után a sárgatest fázist előidéző hormon, aminek hatására a petefészek a progeszteron nevű - a terhesség megtapadásában, és a terhesség fennmaradásában fontos - hormont termeli.

A menstruációs ciklus minden szakaszában megnövekedett LH-koncentrációt okozott a kisspeptin a vérben, azonban a pre-ovulációs fázisban érte el csúcspontját. „A kisspeptinről már bebizonyosodott, hogy hatással van a hormontermelésre az állatok esetében, ám most először sikerült kimutatni, hogy befolyásolja a nemi hormonok termelődését a nőknél is” - mondta Waljit Dhillo, a kutatás vezetője.

„Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy miként adható a hormon olyan nőknek, akiknél nincs menstruációs periódus, vagy szabálytalan a ciklus, valamint a ciklus megléte ellenére nincs tüszőrepedés. Minden kilencedik pár küzd a meddőséggel, ez egy megoldás lehet a sok terápia közül” - szögezte le a kutatásvezető.

„Elsőként egészséges egyedeken kellett kipróbálni, hogy kiderüljön: mennyire tolerálja a szervezet, és hogyan működik. A kutatók feladata most az, hogy megtalálják a módját, hogyan tudnának vele meddőséget kezelni” -fogalmazott Simon Fishel, a Care Fertility Group igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Lombikbébi-programok sikermutatói

A saját gyermekre vágyó meddő párok utolsó esélye, hogy egy lombikbébiprogramba bekerülve orvosi segítséggel sikerüljön az utódnemzés. A döntésben, hogy a 11 magyarországi IVF-központ közül melyikre bízzák a sorsukat, máig csak szóbeszéd, nem pedig statisztikák igazítják el őket.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Itthon

A meddőség mint népbetegség és a lombikbabák

Magyarországon közel kétszázezer pár küzd meddőségi panaszokkal, ám csupán 25-30 ezren kérnek segítséget. Meddig nem késő orvoshoz fordulni? S ha már csak a lombikprogram segítségével lehet gyermekünk, az mekkora költségekkel jár? Egy törvénymódosítás miatt már nem kell párkapcsolatban élnünk ahhoz, hogy befekhessünk egy meddőségi centrumba.

Hét nap

NYERÉSBEN A LOMBIKLOBBI

A jövő év július 1-jétől az egyedülálló meddő nők is részt vehetnek a mesterséges megtermékenyítési eljárásokban...

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Itthon

Művi meddővé tétel: öncsonkítás vagy fogamzásgátlás?

A jelenlegi szabályozás szerint minden nagykorú kérheti a művi meddővé tételét. De mi történik, ha a sterilizált egy későbbi kapcsolatában meggondolja magát, és mégis szeretne gyermeket? Lehet-e jogszabályokkal korlátozni, hogy milyen fogamzásgátló módszert választhatunk? A kérdés, hogy ki és mikor élhessen a fogamzásgátlás ezen lehetőségével, igencsak megosztotta a közvéleményt. Egy népi kezdeményezésnek köszönhetően most ismét a parlament elé kerül a téma.

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek

Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát