Aki mostanában sokat jár moziba, észrevehette, hogy a filmvászon hemzseg az átlagos "szomszéd fiúktól", akik egyszerű frizurával, mindennapos viselkedéssel, kedvesen kerekded testtel vagy éppen kifejezetten kövéren hódítanak. Hol van már Bruce Willis, Brad Pitt vagy Will Smith szekrényajtó szélességű háta, vágódeszkára szálkásított hasa, isteni lábizmai? Hová tűntek a hősök?

Mostanság se karizom, se karizma nem dívik Hollywoodban, és ha erre nem elég bizonyíték a puhány Jason Segel (Lepattintva), megérkezett a szinte teljesen karakter nélküli Shia LaBeouf (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága) is a vászonra, akit egyébként Steven Spielberg rendező a következő Dustin Hoffmannak titulált.

Segel és LaBeouf mellé felsorakoznak még sokan mások. Nemrég láthattuk például a Superbad és a Felkoppintva című remekműveket, mindkettő Judd Apatow producer csapatának köszönhetően, egy kérészéletű televíziós sorozatból, a Freaks and Geeks-ből fejlődött ki.

Apatow felesége a gyönyörű színésznő, Leslie Mann, a producer mégis az átlagos, hétköznapi külsőt helyezi középpontba. Szerinte a csapata sikere éppen az átlagosságban áll - ahogy ő fogalmazott. A filmek a férfiak széles rétegéhez szólnak, azokhoz, akik a külsejük miatt soha nem mertek szép nőkhöz közeledni. Néha már az a benyomásunk, hogy a mai hősök igénytelenül öltözködő, gyerekesen viselkedő, puha testű lények, és ők (Segel, Seth Rogen, Michel Cera és Jonah Hill) határozzák meg a mai tinik romantikus ideáljait. Ma már nem látunk Cary Granthez hasonló szuggesztív személyiségeket, de még csak Hugh Grant féléket sem.

De nem Apatowék kezdték a trendet, hanem  egy másik csapat Will Ferrellel és Jack Blackkel az élen - akik egyébként remek viszonyban vannak Apatow-val. Egy pocakkal megáldott pasival még nem lenne probléma, ha áradna belőle az a fajta férfiasság és szexepil, amit celluloid hőseinktől megszoktunk. De ez mintha kiveszett volna a mai színésztársadalom tagjaiból: szinte egyetlen negyvenen aluli színészt sem találni, akiből sugárzik a természetes férfiasság. Hiányzik a vászonról Charles Bronson velőbe vágó tekintete, John Wayne rusztikus vonásai, Clint Eastwood hallgatag, szexi arckifejezése. Még olyan sztár sincs, aki a kissé felpumpált Mel Gibson vagy Silvester Stallone cipőjébe bújhatna.

Az amerikai Time magazin George Clooney-t nevezte meg mint az utolsó igazi mozisztárt, szorosan mögötte pedig ott van Brad Pitt. Clooney viszont ennek ellenére egyre csak csúfítja magát, és rendezőként inkább a kamera mögé bújik, kevesellve a szexi szerepek kihívásait. Pedig úgy tűnik, szuggesztíven szexinek lenni ma már magában is nagy dolog Hollywoodban. A Sunday Times angol lap témába vágó cikke szerint Russel Crowe „az egyedüli, akinek még áll a zászlója, de neki sem volt férfias szerepe a Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán című filmje óta.” Az pedig bizony már régebben volt, 2003-ban.

A szakértők egy csoportja szerint már az előző színészgeneráció sem az izomkötegeiről volt igazán híres. Orlando Bloom, Josh Hartnett, Hayden Christiensen, Leonardo DiCaprio, Ben Affleck is mind inkább a szépfiú kategóriába tartozik, sem mint a karakteresbe. Azok, akik egyszerre férfiasak és szuggesztívek, mint például Antonio Banderas, Daniel Craig, Viggo Mortensen vagy Clive Owen, bizony negyven éves koruk körül robbantak be a köztudatba. Ezért aztán meglehet, hogy az egész korral jár, előfordulhat, hogy még Shia LeBouf is megemberesedik majd egyszer.

Szakértők más csoportja szerint a filmvásznon feltűnő alakok „férfiasságának” a mértékét szélesebb szociális és kulturális hatások befolyásolják, csakúgy, mint a tömegízlést. A Sunday Times angol napilap szerint „Charton Heston becsületes, acélos kisugárzása a hidegháború elején lett példakép, míg Schwarzenegger és Stallone szteroidtól duzzadó izmai a hidegháború vége felé jött „divatba” annak a metaforájaként, hogy háborút csak kemény, hidegvérű legény nyerhet.”

Sokan úgy vélik, a mai puha testű okosok népszerűségének egyik oka a technológia fejlődése. Lehetséges, hiszen míg régen a szemüveges könyvmolyok komoly viccelődés tárgyai voltak, ma az átlagos vagy átlag alatti kinézetű pasik komputerhackerekké, kódfeltörőkké léptek elő, ismét megmentik a világot a következő ördögi katasztrófától. A szituáció ősrégi, csak ma a csatát már nem ököllel vívják, hanem ésszel. Ettől aztán sokkal elfogadottabbá vált a szomszédfiús kinézet.

Egyébként Vince Vaughn már bebizonyította (Szakíts, ha bírsz), hogy sörpocakkal is lehet szexis egy férfi. Egy közvélemény-kutatás szerint a nők izmosan, határozottan, keményen, vadul, kicsit szőrösen és cseppnyit ápolatlanul szeretik a férfiakat. Ma ebből már csak az utolsó kritérium maradt a filmvászonra, és ha így haladunk, lassan Homér Simpson lesz a mai tinik ideálja.

Krisztina O'Brien

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

A kormány azért akar Afrikában nyomulni, mert ott a gyenge hazai árut is el lehet sózni

A kormány azért akar Afrikában nyomulni, mert ott a gyenge hazai árut is el lehet sózni

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset